„Transparență bugetară” intre gargară si …vrăjeală tehnocrată!

„Transparență bugetară” intre gargară si …vrăjeală tehnocrată!

0 260

Proiectul „Transparență bugetară” reprezintă un element în plus în procesul de transparentizare a activității administrației, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public, și este un instrument care furnizează date ce vor putea fi accesate de orice cetățean sau firmă din România, a declarat vineri premierul Dacian Cioloș.
„Este vorba de un prim element sau un element în plus față de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparență a activității administrației, mai multă transparență, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparență vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar și modul în care se cheltuiesc. Și asta atât la nivelul administrației centrale, cât și la nivelul administrației locale”, a precizat premierul, la lansarea proiectului „Transparență bugetară”.
Cioloș a afirmat că transparența este un element esențial nu numai pentru îmbunătățirea performanței administrației, el adăugând că a cerut Ministerului de Finanțe să existe încă de la început și o urmărire atentă a execuției bugetare, atât cantitativ, cât și calitativ.Tinuta obligatorie la serviciu
Cioloș a adăugat că programul ar trebui să permită și „înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție”.
„Va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii și cât costă o investiție sau alta. De multe ori, la noi sunt discuții nu legat de utilitatea unor investiții, dar de eficiența cheltuirii banilor pentru o investiție sau alta. (…) Sigur că pornind de aici este un prim pas, vrem să mergem și mai departe cu acest tip de transparență. Să venim așa cum am spus și cu alte tipuri de informații legate de modul în care sunt încheiate anumite contracte, modul în care sunt executate anumite contracte”, a spus premierul, citat de AGERPRES.
Din multe vorbe spuse de premier la aceasta lansare am mai retinut un mare adevar mascat cu  mulțumirile aduse celor de la Ministerului Finanțelor pentru efortul depus în realizarea proiectului, subliniind că, de regulă, imaginea instituției este asociată cu aceea „a unei structuri rigide închistate, orientate spre interior”.
Daca am vrea sa-l contrazicem pe premierul Ciolos, tot nu am putrea-o face – asa este si pare ca va ramane asa inca multa vreme.
De ca consideram ca acest proiect de „Transparență bugetară” este o gaselnita de imagine ce se aseaza intre gargară si …vrăjeală tehnocrată? Pur si simplu pentru ca toate bugetele de la institutiile locale pana la cele centrale sunt publice, de la dezbaterea proiectului pana la executie. In aceasta situatie ce se realizeaza prin Proiectil „Transparență bugetară” ? Un mare NIMIC!
Daca s-ar dori cu adevarat o transparenta in cheltuirea banului public, atunci ar trebui sa se publice toate controalele inspectorilor de la Curtea de Conturi si Rapoartele celor care conduc administratia publica de la presedintele de la Cotroceni si premierul din Palatul Victoria pana la primarul de la Fundata.
Asa ca, ramane cum am stabilit: „Transparență bugetară” este doar o gargară si …vrăjeală tehnocrată!

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.