Transnistria vrea recunoastere ONU

Transnistria vrea recunoastere ONU

0 222

Ministerul de externe de la Tiraspol a trimis o scrisoare oficiala Organizatiei Natiunilor Unite in care solicita recunoastere pe plan internationala a Republicii Moldovenesti Nistrene, potrivit Unimedia. Documentul face referire la recunoasterea independentei statului Kosovo, dupa ce saptamana trecuta Curtea de la Haga a decis ca aceasta nu incalca dreptul international.
„Republica moldoveneasca nistreana constata inca o data si atrage atentia ONU ca republica corespunde tuturor criteriilor internationale de stat independent si intruneste toate conditiile necesare pentru a putea fi recunoscuta pe plan international”, se spune in documentul difuzat de agentia informationala regnum.ru.
„Ministerul de Externe al Transnistriei indeamna Organizatia Natiunilor Unite impreuna cu alte structuri internationale sa participe activ la elborarea unor criterii unice de recunoastere a statelor, care si-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea”, se mai spune in declaratie.
Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria considera ca decizia Curtii Internationale de Justitie a ONU privind Kosovo „nseamna legitimizarea internationala a modelului de reglementare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare”, calificind acest document drept „un pas evident pe calea transformarii mecanismului depasit de la Helsinki al orinduirii generale europene in conformitate cu cerintele secolului XXI”.
In declaratia MAE, citata de Infotag, este exprimata certitudinea ca „recunoasterea internationala a Republicii Moldovenesti Nistrene contemporane care promoveaza o politica externa pasnica, edificatoare si tinde sa devina un participant activ al proceselor internationale, fiind gata sa-si asume responsabilitatile in conformitate cu dreptul international in vigoare, va deveni un aport consistent la consolidarea stabilitatii si securitatii nu doar in spatiul post-sovietic, ci si la nivel international”.
In opinia aurotitatilor de la Tiraspol, decizia Curtii ONU „are o semnificatie juridica internationala, nivelind orice tentative unilaterale ale altor state de a impiedica vointa poporului prin adoptarea propriilor legi”.
oritatile de la Tiraspol a facut o solicitare similara in 2008, ca urmare a recunoasterii independentei Kosovo de catre mai multe state membre ONU.
Transnistria si-a autoproclamat independenta in 1990, care a fost consfintita printr-un referendum in 2006.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.