TRANSILVANIA: Un secol de iredentism si obsesii revendicative !!

TRANSILVANIA: Un secol de iredentism si obsesii revendicative !!

0 556

La Sf. Gheorghe activeaza sustinut Asociaţia culturala Domokos Geza dar implicata din pacate si in actiuni cu tenta politica xenofoba. De exemplu a organizat nu de mult o conferinţă  intitulată ”Spaţiu vital-spaţiu de mişcare’‘, personal, ma ingrijoreaza acest vis hungarist uber alles in …Bazinul Carpatic”, prin prisma solicitarii „autonomiei teritoriale pe Pământul Secuiesc”. Aceasta cerere cu caracter incitator, ma ingrijoreaza ca pe orice urmas de refugiat din Ardealul de Nord.
Domokos Geza, primul lider al udmr a fost cativa ani coleg cu Iliescu la Moscova... Nimic acuzator in asta. Fostul poet comunist de limba maghiara,
altfel foarte talentat, nu era deloc un sovin. Anul acesta ar fi împlinit 85 de ani! si omagierea lui ca poet al tarii, ar fi fost  justificata. Dar ca om politic care a lansat „politica pasilor marunti”, ma indoiesc ca si-a sprijinit astfel proprii conationali… Vrand sa-si dovedeasca, dupa 1989, „despartirea de comunism„, sarise binisor gardul unei decentze a convietuirii firesti! Dar ca sa vorbesti acum despre autonomie teritoriala intr-o asociatie culturala ce-i poarta numele,inseamna sa-l defaimezi ca poet important ce a fost, de doua ori…Domokos Geza st

O lege ce trebuie respectata cu orice pret – Legea drepturilor omului!
In dezbaterea de la Sf.Gheorghe, despre… „pashnica regionalizare„,intre altii a fost invitat si dl. Toth Norbert, jurist internaţional, colaborator al Institutului de Cercetare pentru Politicii Naţionale din Budapesta. Corect cu maghiarii din Transilvania acesta a arătat că nici sistemul juridic internaţional şi nici sistemul juridic european nu sunt în favoarea autonomiei teritoriale a minorităţilor.
Documentul Consiliului Europei, Charta regională a administatiilor locale, se referă doar la localităţi, nu se referă la judeţe sau regiuni!!
Prevederile juridice adoptate în cadrul Uniunii Europene
stipulează că în cazul reorganizării regionale pot fi consultaţi oamenii, dar Dreptul internaţional oferă puţine posibilităţi.
Drepturile minoritare sunt trecute în categoria , a drepturilor individuale. Este recunoscut un singur drept comunitar, ca drept la autodeterminare; însă cu referinţă în primul rând la state. Acest drept al unui grup etnic este acceptat numai în cazul unei organizări federale  – a declarat corect Toth Norbert.
In pofida acestui fapt, există si motive de speranţă – a declarat el. In Europa secolului al XXI-lea, statele vor avea un singur aliat, proprii cetăţeni, şi fiecare cetăţean trebuie să conteze, indiferent de cultura şi de limba sa nativă. Cu privire la drepturi colective, care ar da Europa peste cap, dreptul internaţional se dezvoltă în acest spirit şi nu dreptul la autodeterminare – a reieşit din expunerea sa.

Oare cine este inventatorul problemei secuiesti?
Din pacate „exista” si un Kolumban Gabor,  om politic obsesiv  incitatorial al”decuparii” Transilvaniei.
După ce actualul lider al UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad,  alt obsedat,i-a amenințat pe românii din Covasna și Harghita cu soarta sârbilor din Kosovo,  fostul lider UDMR și fost președinte al CJ Harghita, Kolumban Gabor (prezentat de TVR ca fiind ”expert în dezvoltare regională”) i-a amenințat pe românii din zonă cu un nou ”martie negru”, chiar mai negru decât cel din martie 1990 de la Târgu Mureș, în cazul în care regionalizarea României nu se va face așa cum doresc forțele revizioniste maghiare din România.
MONUMENT COZMENILa dezbaterea de care vorbim, a facut o intreaga teorie dupa care structura României trebuie clădită pe regiuni istorice, ca in Evul Mediu, iar această problematică nu va fi soluţionată până când elita politică nu îşi va asuma reorganizarea federală a ţării !! Kolumban Gabor este convins ca, pe aceasta linie s-ar afla… soluţia problemei secuieşti. Nu l-a intrebat insa nimeni de ce a fost inventata aceasta problema…
De fapt, „subtextul” iredentist l-am aflat abia cand profesorul politician si-a afirmat la TVR(!?) zgomotos crezul:Autonomia teritorială pe criterii etnice poate fi obţinută în interiorul regiunii federale a Transilvaniei. Dar in zadar aşteptăm acest lucru din partea Bucureştiului”.
Si, din pacate, intreaga politica propagandistica a sovinismului antiromanesc este cultivata cu obstinatie in toata mass-media de limba maghiara in toate asociatiile si fundatiile coordonate vadit agresiv de la Budapesta. Fapt care nu poate sa duca decat la  adancirea diferentelor de toleranta, ba chiar la fractura tolerantei greu construite intre comunitatile de maghiari si romani in Ardeal.

prof. Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.