Transilvania este împânzită de busturi, statui și plăci care cinstesc doar personaje...

Transilvania este împânzită de busturi, statui și plăci care cinstesc doar personaje din istorie, care au necinstit pe români

0 133

Transilvania este tot mai mult împânzită de busturi, statui și plăci care cinstesc doar personaje din istoria MAGHIARILOR, dar de numele cărora se leagă doar oprimarea si exploatarea Ardealului, si moartea fara vreo judecata a numerosi români  nevinovati.
În loc să promoveze dialogul interetnic și buna conviețuire, liderii comunității maghiare din România, susținuți de Budapesta, reînvie în Ardeal perioadele de tristă amintire pentru români. Totul se petrece cu acordul autorităților de de la București, imune în fața acțiunilor propagandei revizioniste maghiare.
Pana si  la 70 de ani de la Dictatul de la Viena, UDMR si Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna! Monument inscripționat EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ dedicat unui simbol al Ungariei Mari  dezvelit la Sfântu Ghoerghe de primarul localitatii si de catre liderii UDMR.
Si în localitatea maramureșeană Coltău a avut loc o dezvelire a bustului generalului polonez dezertor Jozsef Bem, comandantul detasametelor revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848.
La eveniment, de la care a lipsit drapelul României, au participat Kovacs Istvan – istoric şi cercetător ungar, inclusiv reprezentantul oraşului natal (Tarnow) al lui Bem din Polonia, Hoppal Peter, secretar de stat în Ministerul Culturii din Ungaria, și Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Cu privire la rolul generalului Jozsef Bem în timpul Revoluției de la 1848 precum și la oportunitatea amplasării unui bust al acestuia în Transilvania l-am rugat pe istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, să ne facă câteva precizări:
Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români.
La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei.
Alaturarea  de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face obligatoriu maghiar, astfel incat, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat.

Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români.
Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta.  care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat doar pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”
.(Dan Tanasa-blog)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.