TRANSILVANIA CA O PRADA (II)

TRANSILVANIA CA O PRADA (II)

0 55

Planul lui Tokes

UDMR si-a desemnat candidatii pentru functiile de primar al municipiului Satu Mare si de presedinte al Consiliului Judetean. Candidatii nominalizati, Iuliu Ilyes, respectiv Csehi Arpad, au cele mai mari sanse sa castige Primaria Satmarului si presedintia Consiliului Judetean, in conditiile in care pot conta pe voturile a 40% din electorat (reprezentand minoritatea maghiara si minoritatile germana si rroma, care in judet sunt vorbitoare de limba maghiara). Ca de obicei, voturile electoratului romanesc, reprezentand 60% din populatie, vor fi disputate si… disipate de cel putin sase partide politice (PSD, PD-L, PNL, PRM, PNG si PC).
DESI SE VEDE mare castigator, UDMR incepe sa aiba probleme serioase cu noul partid maghiar, PCM, care si-a constituit o puternica filiala si la Satu Mare. Episcopul reformat Laszlo Tokes, parintele spiritual si liderul din umbra al acestui partid, vrea o impartire a puterii la Satu Mare cu UDMR. Dar si, cum se va vedea, in alte judete…
TOKES VREA obtinerea functiei de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare pentru partidul sau, motivand ca numarul reformatilor este mai mare decat al romano-catolicilor in judetul Satu Mare, oferind, in schimb, sustinerea PCM pentru candidatul UDMR la Primaria Satu Mare, care este romano-catolic !!
Numele vehiculat de PCM pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean este Pecsi Francisc, fost parlamentar UDMR in perioada 1990 – 2000, cand s-a remarcat in gruparea radicala si proautonomista a Uniunii Maghiarilor.
DEVENIT PENSIONAR, PECSI s-a mutat de cativa ani in Ungaria, unde s-a scolit pe langa Partidul Civic Maghiar (FIDESZ) din Ungaria, condus de liderul radical Orban Viktor, fost prim ministru, si acum arde de nerabdare sa revina in fruntea judetului Satu Mare !!
Legat de episcopul europarlamentar Laszlo Tokes, recent ne-a parvenit un scenariu care trebuie sa puna serios pe ganduri comunitatea romaneasca din judetul Satu Mare si institutiile abilitate ale Statului Roman.
TOKES URMARESTE, prin PCM si cu concursul UDMR, obtinerea functiei de presedinte de Consiliu Judetean in trei judete din Nord-Vestul Romaniei, respectiv in Satu Mare, Bihor si Salaj, contand pe votul compact al minoritatii maghiare si al minoritatilor satelite (rroma si germana), care au o pondere de 40% in Satu Mare, 30% in Bihor si peste 25% in Salaj. In plus s-au trimis adrese la toti maghiarii de peste hotare originari din zona, sa fie acasa in ziua alegerilor !!
PRIN CASTIGAREA presedintiei consiliilor judetene in aceste trei judete, Tokes vrea sa induca in Occident, indeosebi la nivelul Uniunii Europene si al NATO, ideea ca maghiarii sunt majoritari pe teritoriul acestora si sa declanseze autonomizarea zonei, alaturi de Tinutul Secuiesc.
In acest sens, este de retinut ca, in cursul lunii martie, cu ocazia reuniunii de la Timisoara a principalelor partide si organizatii maghiare din Transilvania (UDMR, PCM, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul National Secuiesc), episcopul Laszlo Tokes a pus pe tapet, pe langa dobandirea AUTONOMIEI Tinutului Secuiesc (care include judetele Harghita, Covasna si Mures), si obtinerea autonomiei TINUTULUI PARTIUM, care ar cuprinde cea mai mare parte a judetelor Satu Mare, Bihor si Salaj si ar coincide cu zona arondata EPISCOPIEI REFORMATE de Piatra Craiului, pe care Tokes o conduce din 1990 !
Dupa autonomizarea asa-zisului Tinut Partium, pasul urmator ar fi constituirea unei Regiuni Autonome Transfrontaliere, in cadrul Uniunii Europene, cu judetele Szatmar-Szabolcs-Bereg si Hajdu-Bihar din Ungaria, care ar reconstitui fosta provincie istorica (comitatul) Partium, ce a facut parte din Regatul Ungar !!!
IN CONTINUARE, se va cauta un coridor (in genul coridorului Brcek din Bosnia !) intre Regiunea Autonoma Partium si Regiunea Autonoma Secuiasca, de-a lungul Autostrazii Transilvania (construita de firma americana Bechtel), al carei traseu, datorita insistentei UDMR, aflata la guvernare, trece in majoritate prin localitati locuite preponderent de populatie maghiara, pe raza judetelor Bihor, Salaj, Cluj si Mures !!!
Post Scriptum
Daca cineva isi inchipuie ca cele scrise mai sus de Deak Andrei si „Satamareanca” (ce au fost discutate cu usile inchise si la Sovata, in prezenta unor “emisari” bine informati, atat de la Budapesta, cat si de la Bruxelles !) sunt doar povesti de inspiratie antimaghiara, se inseala profund.
Greu de crezut, dar exista planuri cu o bataie pe termen mediu si lung, dezvoltate in mai multe „paliere”, inclusiv prin… nevinovate jocuri pe calculator.
Dar despre ele, in zilele urmatoare…

Satmareanca

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.