TRANSILVANIA CA O PRADA (I)

TRANSILVANIA CA O PRADA (I)

0 73

DEAK Andrei

IN ZILELE DE 4-5 APRILIE s-a desfasurat, cu destula discretie, la Sovata, o Consfatuire organizata de UDMR, in frunte cu Marko Bela, la care au participat europarlamentari maghiari din Parlamentul romanesc, dar si de la Budapesta, ori… Bruxelles.
Subiectul Consfatuirii, unul la moda, a fost dedicat problemei etnice a regionalizarii/dezvoltarii tarii.
Una de la care personal nu puteam lipsi!
Sigur, este bine ca un partid politic sau uniune etnica, cum este UDMR, se preocupa de problema nationala. Dar de ce face din aceasta mereu o „problema”?
CE A FOST LA SOVATA s-a vrut iar „ceva” important pentru Transilvania. Ba chiar vital, zicem noi, pentru existenta, in dezideratele si optiunile sale, a Statului National Unitar Roman. Tocmai de aceea a surprins, de exemplu, evitarea ostentativa a prevederilor constitutionale referitoare la acest principiu.
IN VIZIUNEA (si actuala, si mai veche…) a UDMR se fac doar vagi referiri la pastrarea granitelor Romaniei, dar urmate de o argumentatie cel putin prolixa, privind autonomiile regionale, necesare neconditionat! Iar unele luari de cuvant sugerau indirect intre cauze si faptul ca in Romania ar exista politicieni care ar sustine teze tipic naziste, prin blocarea ascensiunii la nivel de decizie a cadrelor valoroase de etnie maghiara (!?).
Nestiutul adversar al maghiarimii… a fost acuzat de „promovarea reprezentantilor natiunii romane” in acele posturi, inventandu-se niste adversari „ciudati”, parca pentru a avea cu cine se lupta UDMR-ul.
ASEMENEA DECLARATII de partid in gura unor persoane aflate la guvernare, chiar si pentru un bun vorbitor de limba maghiara, cum ma consider, sufera de o vizibila infirmitate semantica a notiunilor si categoriilor politice, evidentiind carente ostentative de interpretare a proprietatii unor termeni.
DACA IUBIREA „pentru pamantul natal” este socotita o datorie pentru orice maghiar din Transilvania, la Sovata „dragostea fata de patrie” a romanilor, in viziunea UDMR, a fost socotita nationalism radical, ba chiar sovinism. Ca sa citam din nou, „nationalismul este o boala a patriotismului comunist” si se manifesta in Transilvania doar pentru ca lipsesc comunitati autonome puternice (!?), care sa puna stavila agresiunii sovine a majoritatii (!?).
N-am tinut sa aflam cine a fost „medicul” de partid de la UDMR care a pus asemenea diagnostice stupide, dar asupra nationalismului, ca gandire europeana, s-au pronuntat personalitati dintre cele mai ilustre ale neamului romanesc.
CUM SE STIE, mai ales in Transilvania, de-a lungul vremurilor (nu o data vitrege pentru ei!), romanii cei mai luminati au militat pentru unitate nationala, dar intotdeauna si pentru egalitatea deplina intre neamuri, pentru emancipare nationala, indiferent de etnie, pentru afirmarea marilor valori ale unor culturi de complementaritate, in cadrul unor institutii nationale proprii.
DUPA UNIREA CEA MARE, marele istoric al Europei, Nicolae Iorga, indemna la „inzdravenirea” statului national si a natiunii romane, dar si a manifestarii libere de exprimare si actiune a celorlalte neamuri ce traiau de secole impreuna cu romanii in Ardeal.
CU ATAT MAI PE DOS ni s-au parut la Sovata afirmatii de genul „in orice loc unde traieste un grup de maghiari trebuie sa fie un steag propriu, o scoala maghiara, o biserica proprie, iar tara mama trebuie sa vegheze pentru ca lucrurile sa nu stea altfel”. La fel de „interesante” au fost si afirmatii de genul „marele potential maghiar”, moral si material, existent, nu inseamna aproape nimic atata vreme cat nu este „fertilizat” de initiativa si actiune, revenindu-se insistent la eficienta pe care o va dovedi regionalizarea Transilvaniei, in conformitate cu experienta traditionala specifica si dezvoltarea comuna a vechilor tinuturi (!?).
CUM SE VEDE, Marko Bela are un „plan propriu”, aparent pentru campania electorala. Dar si Tokes Laszlo are un plan „interesant”. Despre el am citit cateva opinii acute, scrise de o „satmareanca” desteapta si iute la minte, cum trebuie sa fie o ziarista din nord-vestul tarii, care simte mai „altfel” lucrurile, decat politicienii damboviteni.
Va invitam in ziarul on-line www.infobrasov.net de maine, sa cititi aceste ingrijoratoare premonitii.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.