Traian Basescu si intalnirea speciala la Cotroceni

Traian Basescu si intalnirea speciala la Cotroceni

0 73

Luni, intr-o intrevederea la Palatul Cotroceni, Basescu s-a intalnit cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si o parte din ministri, oficial pentru o analiza a situatiei economice din Uniunea Europeana si din regiune in general.
Neoficial discutiile au vizat pregatirea intalnirii cu misiunea mixta FMI&UE si mai ales punerea la punct a liniilor generale ale Bugetului pe 2012.
Oficial Traian Basescu a explicat, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, concluziile intalnirii.
„Datorita situatiei din UE, a situatiei economice si a situatiei regionale, influentata in primul rand de Grecia, bugetul anului 2012 trebuie sa fie extrem de prudent. Nu neaparat pentru ca nu am gasi bani sa finantam deficitul, dar mai ales pentru ca finantarea deficitului este extrem de scumpa”, a spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca din cauza costurilor de finantare, bugetul de stat pe 2012 trebuie abordat cu prudenta.
„Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cat va fi acest mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul si sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna si externa”, a mai spus Basescu.
Referitor la finantarea deficitului bugetar pe anul viitor, seful statului a precizat ca cei cu „responsabilitati politice” trebuie sa se ocupe de acest proces.
„Si guvernul Romaniei are resurse suficiente de credibilizare si una din resursele foarte puternice este legata de absorbtia mai rapida a banilor europeni, ceea ce inseamna ca cei cu responsabilitati politice trebuie sa se ocupe direct de acest proces. Si cand spun responsabilitati politice ma refer la ministri si la primul ministru. Pentru ca aici avem o sursa de a ne ajuta investitiile. Si de a crea locuri de munca, lucru esential in perioada urmatoare. Deci, nu numai intarzierile sunt o problema, ci si urmarirea decontarii banilor deja cheltuiti pe programe cu finantare europeana”.

Seful statului a afirmat ca s-a discutat si despre absorbtia fondurilor europene si despre posibilitatea pe care o are bugetul de stat, dar si piata bancara din Romania de a sustine un deficit bugetar.
„Am discutat despre nevoia de transparentizare a bugetului de stat si i-am avertizat, n-o fac prima data, pe membrii Cabinetului ca voi trimite inapoi la Cabinet un buget care nu arata exact unde se duc banii de investitii”, a spus seful statului.

Presedintele a amintit, de asemenea, ca Romania are un grad de indatorare „acceptabil”, dar cu risc de indatorare excesiva, care poate fi compensat doar prin masuri politice.
„Factorul politic si guvernul, cu atat mai mult Banca Nationala, este constient de riscurile care pot sa apara in evolutiile economice regionale si europene si mai trebuie doar curajul politic sa se ia masurile care trebuiesc luate pentru a tine tara stabilizata si a nu mari excesiv nivelul de indatorare, care acum este acceptabil. Desi Romania are un nivel de indatorare mult sub limita maxima admisa pentru un stat european, conform criteriilor de la Maastricht, deci e 60% nivel de indatorare, Romania are 31,8%, chiar cu acest nivel de indatorare redus, riscurile de finantare, costurile de finantare sunt foarte mari”.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor prezenti la conferinta de presa, presedintele Traian Basescu a declarat ca pensiile nu se vor taia sau impozita suplimentar si ca nu se va pune problema reducerii salariilor in 2012.
„In 2012 nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. Guvernul si Ministerul Finantelor analizeaza daca este posibila indexarea. Nu se pune problema reducerii pensiilor si a salariilor”, a spus presedintele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.