Traian Basescu: FMI, Regiile, Clientela Transpartinica…

Traian Basescu: FMI, Regiile, Clientela Transpartinica…

0 212

Traian Basescu a declarat luni, in cadrul unei „Editii Speciale” la TVR, ca Romania a fost stabilizata macroeconomic si este pregatita pentru o reizbucnire a crizei. La regiile de stat este o clientela transpartinica, a mai spus seful statului: „Problema este sa gasesti managerul potrivit si depolitizat… Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela”.
Mentinem obiectivul euro in 2015, dar mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a mai vorbit despre scutul antiracheta, privatizare, restructurarea regiilor si situatia economica a tarii.

Alte declaratiile ale presedintelui, facute la TVR:
• nu mai suntem in risc de derapaj economic. Suntem pregatiti daca va fi o noua izbucnire a crizei
• de ce nu simte romanul insanatosirea economiei: vremea in care politicienii aveau dreptul sa mareasca salariile chiar daca nu aveau de unde, a trecut. Romanilor trebuie sa li se spuna cinctit unde suntem: reluam crestere ec si nu se va simti anul acesta in buzunare. porbabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru salariati
• cel mai mare risc acum este sa alunecam, din nou, acolo unde eram cand a inceput criza; am invatat sa nu mai cred in politicieni
• putem sa tragem oricand o suma de bani de la Fond. Dar nu vom avea nevoie sa luam, daca lucrurile merg ca pana acum
• Regiile nu erau in atentia FMI. Banca Mondiala a fost cu restructurarile. Eu am insistat asupra acestui subiect, ca in noul acord sa includem situatia regiilor, pentru ca nu am reusit niciodata asta. Am incercat in timpul guvernului Tariceanu, dar si in timpul guvernului Boc. Intotdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic si n-am reusit niciodata sa-i conving.

• La regii este o clientela transpartinica, care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide. Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela. Responsabilitatea lor nu a mai fost fata de avutia publica, ci fata de partidul care i-a pus. de aceea, regiile au fost incluse in programul cu FMI. Solutia: management privat.
• La regii, nimeni nu vizeaza personalul.
• cand eram primar, RATB primea cea mai mare subventie din bugetul primariei; nu s-a reusit niciodata scoaterea regiilor de sub impactul politicului, de aceea am insistat sa fie incluse in programul cu FMI;

• Regia de apa Bucuresti, Apa Nova, are management strain – management privatizat si este un model de succes. Regia nu are acum nevoie de subventii de la Primarie; aceste regii au arierate de 3 miliarde de euro. Astia-s bani scosi din buzunarele romanilor;
• Nivelul slab de colectare a taxelor: trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor. Pe de alta parte, ANAF este una dintre cele mai ineficiente institutii; In judetul meu sunt ANAF Eforie si ANAF Techirghiol pe aceeasi strada. Cate taxe se colecteaza din Techirghiol?
• Niciun roman nu este indreptatit sa incalce legea daca nu sta politistul sau inspectorul de la ANAF in spatele lui. Trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor.
• Arieratele regiilor sunt coletate in timp, din 2000 incoace, si obiceiul de a nu plati la stat, de a nu plati furnizorii. Nimeni n-a generat zgaltaituri puternice la regii.
• Niciun roman nu este indreptatit sa incalce legea daca nu sta politistul sau inspectorul de la ANAF in spatele lui. Trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.