Traian Basescu, ca la troaca

Traian Basescu, ca la troaca

0 182

Cam asa le amesteca presedintele Traian Basescu pe toate, si cand scoate nasul din obiect, ramane cu laturile drept mustata, afirmandu-si insa sus si tare curatenia si vaitandu-se cat de putine poate face in cadrul constitutional, el fiind obisnuit cu teroarea pe care o instaura pe vremea cand era comandant de nava. De aceea el si afirma: „Ca presedinte al Romaniei nu poti actiona ca un comandant de nava.”
Dupa care incep scuzele si motivarile insucceselor pricinuite doar de incapacitatea sa de a veedea problemele in ansamblu si nu doar pentru un cerc restrans de interese. Iar in acest cadru el da vina doar pe altii, el ramanand ingerasul alb de a carui pene trag, nemilostiv, cu totii.
Presedintele sustine ca din cauza relatiei sale cu premierul Tariceanu a pierdut instrumentele pentru a declansa procesele de reforma. Din aceasta cauza, Traian Basescu sustine ca anii 2007 si 2008 au reprezentat un rateu in mandatul sau.

„Sunt presedinte cu mult mai putina putere decat un comandant, eu insa nu sunt entuziasmat, sunt convins ca se puteau face mai multe. Romania nu mai este cea din 2004, indiscutabil”, a spus seful statului in cadrul unei emisiuni difuzate ieri dimineata la postul public de radio, aratand ca, in timpul mandatului sau, Romania a avut parte de schimbari pozitive – aderarea la UE in 2007, introducerea cotei unice de16%, introducerea pensiei minime, au crescut salariile, pensiile, iar nivelul de saracie s-a redus.
Pe ma-sa, cand tot mai multi se plang ca abia isi mai pot duce zilele!

Iar aderarea s-a facut ca asa a vrut Occidentul, care avea nevoie de strajeri la granita de est.
„Se putea face mai mult, sunt mai multe lucruri pe care mi le imput, dar cred ca mai bine as vorbi despre rateu. Rateul a fost in perioada 2007-2008, doi ani pe care noi i-am pierdut in reforma statului, datorita relatiei – si iata un motiv de repros, dar e de vazut care au fost radacinile, daca nu cumva suspendarea, daca nu cumva eliminarea PD-L de la guvernare – relatia presedinte – prim-ministru practic a facut ca eu sa nu mai am instrumentele, Guvernul fiind unul dintre aceste intrumente, sa declansez procesele de modernizare a tarii, neavand o relatie optima cu premierul. Si atunci a trebuit sa recurg la metode greoaie de genul pentru introducerea votului uninominal a trebuit sa fac un referendum. Ceea ce Guvernul Boc face acum – defrisarea agentiilor, legea unica a salarizarii, legea Educatiei, trebuiau facute din 2007-2008”, a spus presedintele, vorbind despre esecurile mandatului sau la Cotroceni.
Traian Basescu a uiat insa sa spuna ca cel mai mare esec, in relatia cu Romania si pentru aceasta, a fost insasi existenta lui ca om politic.

Traian Basescu a aratat ca, desi premierul Tariceanu avea si el evaluarile internationale cu privire la deprecierea masiva a sistemului de educatie romanesc, pentru a aduce in prim plan subiectul educatiei a trebuit sa infiinteze o comisie prezidentiala care sa se ocupe de problemele din sistem.
„Eu a trebuit sa fac o comisie ca sa conving, sa generez o dezbatere, cand, daca as fi fost intr-o relatie in regula cu premierul, probabil ca reformele astea se puteau face. Sa stiti ca cele trei legi nu inseamna ca reforma e completa, trebuie ca statul sa nu mai fie o povara”, a afirmat Basescu.
Povara cui? Povara de ce si pentru ce? Pentru satisfacerea unui orgoliu paranoic?

Presedintele Traian Basescu a povestit, in cadrul emisiunii „Iarba verde de acasa”, difuzata duminica dimineata la Radio Romania Actualitati, despre meseria de comandant de nava, despre modul cum a ajuns sa lucreze la Anvers si intoarcerea sa in tara in octombrie 1989 pentru a deveni inspector, fara insa a aminti despre comportamentul dictatorial de pe nave si de mismasurile de la Anvers, din cauza carora a si fost adus inapoi in tara de un regim comunist pe moarte si de o Securitate pe care a slujit-o cu devotament, ca sa poata sa-si faca in voie mendrele.

„Este cea mai mare onoare sa fiu presedinte al Romaniei, dar lucrurile nu au nimic in comun din punct de vedere al activitatii (cu cea de comandant de nava, n.a.). La bordul navelor exista un lucru pe care il stie orice marinar, se spune ca intre pavilion si Dumnezeu e comandantul, ceea ce spune tot despre ce inseamna disciplina la bord. Ca presedinte al Romaniei nu poti actiona ca un comandant de nava, democratia are alte principii si acum nu as vrea sa inþelegeti ca scoala Marinei Romane este de a crea dictatori, parca vad tot felul de speculatii. Acestea sunt regulile marinei civile, pe cand dincoace sunt regulile democratice care funcþioneaza”
Da, scoala Marinei Romane nu creaza dictatori, aceia se nasc asa si asa s-a nascut si Traian Basescu, el insa confundand regulile de pe nava cu cele de pe uscat, iar cand i s-a spus „oprea, baietas!” lui nu i-a mai venit la indemana si, ca orice netrebnic las, a inceput sa dea vina tot pe altii, ascunzand adanc printre recifele vietii imperfectiunile sale mari cat o balena, ca sa ramanem in mediul sau favorit, umezeala.

Seful statului a mai vorbit despre agricultura si demersurile care ar putea ajuta acest domeniu, ca de aia a brazdat el mari si oceane si se pricepe la araturi in toate anotimpurile – irigatii, centre de colectare de la micii fermieri, IMM-uri in mediul rural care sa se ocupe de procesarea produselor agricole.
Vedeti? Ce s-ar fi facut tara asta daca nu venea presedintele Basescu la postul public de radio cu aceste noutati?
Ia mai alegeti-l o tura si sa mai mearga un rand!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.