Traian Basescu a declansat Kommando in ungurime

Traian Basescu a declansat Kommando in ungurime

0 65

Romania redescopera incet-incet binefacerea de a-l avea pe seful statului in vizita intr-una din localitatile sale. Dupa isprava de la marginea Bucurestilor, debarasata de muntii de gunoaie claditi de nesimtirea urat mirositoare a oamenilor vreme de ani de zile, nu cred ca vreun primar, de orice culoare ar fi el, n-ar fi in culmea fericirii sa afle ca Traian Basescu are drum pe la el prin batatura. Mai ales daca imprejurimile sunt in grava suferinta ecologica. Din mahalalele Capitalei unde, la semnalul presedintelui, gunoierii si constructorii abonati la contracte grase cu statul au dat fuga sa-i faca pe plac, pana in imprejurimile oricarui catun uitat de sistematizare, maldarele de deseuri tremura de frica intaiului gunoier al tarii si a prietenilor sai inimosi.


Actiunea de comando declansata de presedintele Basescu printre mormanele de reziduuri de santier si menajere nu s-a stins odata cu ecologizarea mahalalei bucurestene. In acest week-end, seful statului, alaturi de sotia sa, s-au aflat in vizita in judetul Covasna. Unde, dupa cazarea in fosta vila a lui Ceusescu de la Balvanyos, cu mofete private si alte delicii balneoclimaterice, Traian Basescu s-a angajat pe drumul al dracului de zdruncinat ce urca in comuna Comandau. Careia, pe ungureste si pe placutele bilingve din zona, i se spune Kommando. Presedintele a luat parte la petrecerea traditionala a locului, infruptandu-se din bunatatile specifice zonei, pe care le-a indulcit la final cu o degustare din recolta de zmeura din anul acesta.


Desi drumurile romanilor si cele ale conationalilor unguri par sa nu se intretaie prea des cand vine vorba de politica si de revendicari, sufera, se pare, de aceleasi boli ale asfaltului. Seful statului a remarcat cu usoara indignare ca judetele Covasna si Trei Scaune au cele mai proaste drumuri din tara. Asa ca edilii conlocuitori pot sa se astepte de-acum in orice clipa la desantul camioanelor si buldozerelor din suita prezidentiala, pregatite sa satisfaca gratis orice capriciu basescian in materie de gunoaie si gropi in carosabil.


Preocuparea cotroceana pentru soselele covasnene este un semn ca Traian Basescu doreste sa revina pe meleagurile locuite de maghiari. Necunoasterea limbii de catre nici una din parti nu este deloc un impediment. Este, dimpotriva, alaturi de gustul mai condimentat al petrecerii, un mare avantaj. Presedintele se va simti mult mai in largul sau in incursiunile harghitene, chiar si inconjurat de reprezentantii presei de expresie maghiara. Care nu sunt nici pe departe atat de sensibili ca ziaristii vorbitori de romana la expresii de genul „gaozar” sau „tiganca imputita”. La ce injuraturi suculente au ungurii, jignirile de mai sus o sa li se para niste apelative acceptabile.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.