Traficanti de persoane arestati la Brasov

Traficanti de persoane arestati la Brasov

0 52

Chiar daca pare un roman politist – de fapt, acestea sunt inspirate din viata – actiunile care au dus la retinerea unei retele de trafic de persoane, formata din romani albanezi si italieni, au fost cat se poate de reale.
Iata, pe scurt, despre ce este vorba.
La inceputul lunii februarie 2009, impreuna cu cetateanul albanez G.B. (zis Nicola), invinuitul G.S.A. si un cetatean italian, a carui identitate nu a putut fi stabilita pana in prezent, a constituit un grup infractional organizat. Acesta a actionat pe teritoriile a trei state, Albania, Romania si Italia, in vederea racolarii, indrumarii si calauzirii cetatenilor albanezi in scopul trecerii frauduloase a frontierei Romaniei, cu destinatia Italia, in schimbul unor importante sume de bani, iar in intervalul februarie – noiembrie 2009, pe teritoriul statului albanez si impreuna cu G.B. si G.P. (cetateni albanezi), activitatea de recrutare a cetatenilor acestui stat care au dorit sa ajunga in Italia, dupa obtinerea vizelor pentru Romania.

In data de 12.11.2009, procurorii S.I.I.C.O.T. Brasov au luat masura retinerii, pentru 24 de ore, a cetatenilor albanezi G.B. si G.P. Au fost efectuate 13 perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate inscrisuri in vederea intaririi probatoriului si patru autovehicule asupra carora s-a dispus sechestrul asigurator, un calculator si mai multe medii de stocare in vederea expertizarii.
Cercetarile sunt continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a celor in cauza, precum si pentru stabilirea identitatii altor persoane traficate.
Ce a dus la aceste retineri si perchezitii?
In perioada 10.05.2009 – 11.11.2009, politistii BCCO Brasov, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, in baza delegarilor emise de procurorii SIICOT Brasov , in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii-Brasov, Politia judetului Brasov si Politia Victoria, au efectuat activitati de monitorizare a unei grupari infractionale, specializata in recrutarea de persoane care nu locuiesc in spatiul UE, in special de cetatenie albaneza, in vederea trecerii frauduloase a frontierei si imigrarii in Italia.
Astfel, in data de 04.11.2009 cetateanul roman S.D.B. de 35 ani, din localitatea Marasesti, jud. Vrancea, a gazduit cinci cetateni albanezi pe care ulterior i-a trecut fraudulos frontiera in Ungaria, unde in baza comisiei rogatorii internationale emise de SIICOT Brasov, politia maghiara a retinut toate persoanele implicate. Calauza S.D.B. a fost arestata de autoritatile maghiare, ca urma a schimbului de informatii intre lucratorii Brigazii si omologii maghiari, iar cei 5 cetateni albanezi, N.A. , de 22 ani, G.B. , de 27 ani, G.P. de 32 ani, S.L. de 24 ani, G.A. de 26 ani, au fost returnati in Romania si internati in centrul de imigranti Timisoara.
Ulterior, acestia au luat legatura cu cetatenii romani care initial intocmeau invitatiile necesare eliberarii vizei de intrare in tara si se obligau sa-i treaca fraudulos frontiera, in schimbul sumei de 6.000 de euro – G.S.A., de 25 ani, G.M.F. de 32 ani, B.G. de 34 ani, S.A.M. de 23 ani, I.S. de 31 ani, T.D.P. de 24 ani, I.N. de 23 ani, toti din orasul Victoria, judetul Brasov.

Acestia s-au deplasat in zona de frontiera a judetului Arad, unde au fost retinuti de lucratorii BCCO Brasov in momentul in care a avut loc intalnirea intre calauze si emigranti, fiind condusi la sediul SIICOT Brasov care a emis ordonante de retinere pe o perioada de 24 de ore pentru comiterea infractiunilor: constituirea unui grup infractional organizat – art 7 din Legea 39/2003, aderare la un grup infractional organizat, si trafic de migranti – art 71 alin 1 din OUG 105/2001.
Ulterior au fost prezentati Judecatoriei Brasov cu propunere de arestare preventiva, cinci din cei nominalizati mai sus primind mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Acesta a fost comunicatul autoritatilor care au contribuit la desfiintarea retelei, comunicat pe care am incercat sa-l redau cat mai fidel.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.