Traditiile lunii August – Gustar

Traditiile lunii August – Gustar

0 68
Este luna in care are loc:
  • Schimbarea la Fata, straveche sarabatoare romaneasca, patrunsa si in Biserica Ortdoxa prin apartenenta membrilor timpurii la aceeasi cultura Ariana.
  • Una din manifestarile Schimbarii la Fata este si prima dulceata a fructelor pana atunci "verinoase". Acest nume il identificam drept un element sezonier.
  • O alta sarbatoare crestina de o importanta deosebita este Adormirea Maicii Domnului. Primii crestini au nutrit credinta ca trupul Maicii Domnului, care a slujit ca locuinta timp de noua luni Fiului lui Dumnezeu, nu a fost lasat prada viermilor, putrezirii, descompunerii, ci Dumnezeu l-a inviat indata dupa moarte.
  • Hora de la Prislop – 10 August – Hora de la Prislop este o sarbatoare populara cu cantece, jocuri si port popular din judetele Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud. Hora aduna, transforma, il potoleste pe cel infranat si-l ridica pe cel slab. Hora naste furtunile pe care tot ea le pacifica. In Hora toti sint egali. In fiecare an, in prima sau a doua Duminica a lunii August, are loc la Pasul Prislop evenimentul intitulat Hora de la Prislop. Situat intr-un decor montan pitoresc, pasul Prislop atrage numerosi turisti dornici sa descopere frumusetea acestor locuri. In Zig-Zagul etnografic din Maramures, hora reprezinta principalulu dans al romanilor. Originea lui se pierde in negura vremilor, dar vechiul mesaj de armonie, pace si limita a nebuniilor omenesti, care se transmite tuturor participantilor la dans, nu poate fi tagaduit. Hora pacifica si apropie oamenii, pune limite de comportament, de vestimentatie, de discurs.
  • Mii de turisti si localnici vin la aceasta sarbatoare populara pentru a admira talentul artistilor populari, costumele traditionale si pentru a se ospata din imbelsugatele bucate specifice zonei. Este un bun prilej sa gusti din produsele proaspete cum ar fi branza si casul de oaie, mititeii si bineinteles traditionala tuica de Maramures. De asemenea poti admira peisajele pitoresti si chiar cumpara o multime de produse artizanale pe care localnicii le vand. Seara se aprind focuri pe dealurile din imprejurimi iar atmosfera este una de sarbatoare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.