Traditiile lunii APRILIE

Traditiile lunii APRILIE

0 682
In Calendarul Roman, care incepea la data de 1 Martie, aprilie era a doua luna. In schimb, in Calendarele Iulian si Gregorian, aprilie reprezenta a patra luna. Denumirea populara a lunii, prier, se refera la timpul prielnic pentru formarea turmelor si pentru continuarea lucrarilor agricole incepute in martie. Cand vremea era schimbatoare, fiind prea frig pentru semanaturi, luna aprilie purta numele de traista-n bat, nume asociat saraciei. Se spune ca daca timpul e frumos in aprilie, luna mai va fi friguroasa si va aduce chiar si ingheturi. In schimb, daca in aprilie e vreme rece, in mai va fi cald.
Sarbatorile care marcheaza aceasta luna sunt:
• 1 aprilie: Ziua nebunilor
• 11 aprilie: Sarbatoarea Dintilor (Sf. Antipa)
• 22 aprilie: Ajunul Sf. Gheorghe (Sangiorzul Vacilor);
• 23 aprilie: Sf. Gheorghe (Sangiorz)
• 25 aprilie: Marcul Boilor
1 Aprilie: Ziua pacalelilor (ziua nebunilor) Desi astazi se poate spune ca toata lumea, in special cea din mediul urban, recunoaste 1 Aprilie ca fiind Ziua pacalelilor, aceasta sarbatoare nu apartine vietii satului romanesc, fiind introdusa mai tarziu. In aceasta zi se spun minciuni, se fac pacaleli.
Ziua de 11 Aprilie este dedicata Sfantului Antipa, despre care oamenii din popor cred ca vindeca durerile de dinti si masele. Timpul prielnic pentru semanaturi si pentru turmele de vite.
Sfantul Gheorghe (Sangiorz) (23 aprilie): peste un vechi zeu al vegetatiei, identificat cu Cavalerul Trac, calendarul ortodox l-a suprapus pe Sfantul Gheorghe, Purtatorul de biruinta.
Conducator in oastea romana, el a salvat-o pe fiica conducatorului din Lida din ghearele dragonului, fiind venerat in toata lumea crestina.
Sfantul Gheorghe a fost patronul militar al Moldovei medievale.
Sfantul Gheorghe si Sfantul Dumitru (Samedru) (26 octombrie) sunt sfinti de o mare importanta in calendarul pastoral, deoarece intre Sangiorz si Samedru este vara pastorala, iar intre Samedru si Sangiorz, iarna pastorala.
De asemenea, in trecut, la oras, casele se inchiriau intre aceste date, fiind traditional ca toata lumea sa isi gaseasca o locuinta noua de Sfantul Dumitru, contractul durand pana la Sfantul Gheorghe.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.