Traditii vechi – “Dragobetele saruta fetele”

Traditii vechi – “Dragobetele saruta fetele”

0 307

Despre Dragobete s-a mai scris. Este socotit ca divinitate populara, se spune ca era un tanar deosebit de frumos, care ia mintile fetelor.

In credinta populara, Dragobetele este cel care?oficiaza nuntile pasarilor. Pasarile in aceasta zi isi cauta perechea, asa cum si tinerii flacai isi cauta jumatatea. In toate satele de odinioara, cand traditiile erau respectate, se auzea “Dragobetele saruta fetele” – adica tinerii flacai isi cautau iubitele, pe care urma sa le sarute.

In zilele calde si frumoase, se duceu in paduri sau pe dealuri si culegeau primele flori aparute, care erau daruite iubitelor. Alergau dupa ele si pe care le prindau le sarutau in fata tuturor. Acest sarut, era primul pas catre nunta.

Dupa amiaza, tinerii cu iubitele alese se distrau in casa unui dintre ei, unde jucau, cantau si mancau. Dulciurile specifice erau inimioarele din turta dulce frumos ornate cu zahar.

Obiceiuri: Obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii bucovineni, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani.

Florile culese si oferite, erau folosite in timpul anului pentru descantece, pentru tratarea unor boli.

Fetele stangeau dimineata zapada curata, o lasau sa se topeasca si se spalau cu ea ca sa aibe tenul frumos.

????????? Femeile mature, participa si ele la acesta sarbatoare. Ele trebuiau sa atinga un barbat strain, eventual din alta parte, pentru a fi iubitoare tot anul.

Interdictii:

In aceasta zi nu se taiau pasari, pentru ca ele isi pregateau cuibul sa se inmulteasca.

Barbatii nu se certau cu nevestele lor, ca sa nu le mearga rau tot anul.

Taranii nu lucrau in aceasta zi, pentru ca vara sa nu vina pasarile sa le strice culturile.

Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

Rugamintile lui Dragobete:

Va rog un singur lucru: faceti-mi cadou de 24 februarie dragostea voastra, cea sincera, cea nepoleita, cea curata cu care va iubiti pe voi.

Indepartati ura si invidia, chemati si inconjurati-va de dragoste.

Macar de dragul meu si-al primaverii, de dragul inimii adevarate si-al sinceritatii curate.

Va imbratisez pe toti cu aceeasi dragoste pe care o port de sute de ani, Dragobete" !

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.