Traditii si obiceiuri stravechi de Dragobete

Traditii si obiceiuri stravechi de Dragobete

0 83


Dragobetele este o sarbatoare veche romaneasca plina de obiceiuri si traditii. Una dintre acestea este ca tinerii, baieti si fete, sa se stranga in grupuri pe dealuri imprejurul satelor pentru a discuta si a face glume. La pranz, fetele coboara inspre sat, iar fiecare baiat va urma fata care ii este draga. Aceasta fuga a fetelor poarta numele de “zburatorit” in zonele din sudul Romaniei.


In unele zone ale tarii, fetele si baietii se logodesc si isi jura credinta unii altora. Chiar daca nu are un iubit, o fata trebuie macar sa rada si sa faca glume cu baietii in aceasta zi pentru a se marita in curand. Se spune ca fata si baiatul care ies impreuna in aceasta zi si nu se saruta, in acel an nu se vor mai iubi.


?


Ritualuri magice


Fetele strang viorele si tamaioasa, pe care le pastreaza la icoane, fiind folosite apoi in diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista si obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit. Aceasta apa, pastrata cu mare grija, are proprietati magice, spunandu-se ca este nascuta din surasul zanelor, putand face fetele mai frumoase, mai dragastoase si mereu iubite.


?


Credinte populare


Se spune ca daca in aceasta zi ai norocul sa auzi pupaza, vei fi harnic tot anul. Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.


In aceasta zi nu se tese, nu se carpeste, nu se lucreaza la camp sau in fierarie. In schimb, se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce va urma sa fie cu spor. De asemenea, dat fiind faptul ca originile traditiei se regasesc in ciclul naturii, in aceasta zi nu se sacrifica pasari sau animale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.