Traditii romanesti promovate in Franta

Traditii romanesti promovate in Franta

0 259

Cu cateva zile in urma, elevii brasoveni de la Minisatul “Sfantul Andrei”, condusi de prof. Ioan Sorin Apan, s-au intors dintr-un turneu in Franta, unde au incantat atat comunitatile de romani din Paris, cat si din Lille, oras situat in nordul Frantei, unde traiesc aproximativ cinci sute de romani. Turneul desfasurat de elevii minisatului a fost organizat de Asociatia “Printemps Roumain” din Lille, care se ocupa cu promovarea culturii romanesti printre francezi, impreuna cu Institutul Cultural Roman Bucuresti.


?


Oua si icoane romanesti la Paris


Timp de aproape o saptamana, tinerii brasoveni s-au aflat la Paris, unde au sustinut spectacole la doua biserici romanesti. Atat romanii din Paris, cat si francezii, au avut ocazia sa admire obiceiuri populare care nu se mai practica decat foarte putin in mediul rural: strigarea peste sat, cununa secerisului, sanzienele si obiceiuri de nunta. De asemenea, nu a lipsit nici parada portului popular romanesc. Imbracati in costume traditionale din Rupea si Lapus, elevii brasoveni au incondeiat oua, au prezentat cateva obiceiuri de Pasti si dansuri traditionale romanesti.


La sfarsitul spectacolelor, elevii au organizat in fiecare zi un atelier de incondeiat oua si o expozitie de icoane cu vanzare. Cei interesati de arta traditionala romaneasca au putut invata de la elevi arta incondeierii oualor.


?


“Hristos? a Inviat” la Lille


Turneul elevilor brasoveni a continuat la Lille, unde, ca si in capitala franceza, tinerii au reusit sa emotioneze prin frumusete si originalitate. Reprezentatiile scenice, atelierele de incondeiat oua, precum si costumele populare traditionale au creat pentru romanii din Lille atmosfera sarbatorilor traditionale romanesti, ajutandu-i sa se simta ca acasa. Surpriza a fost chiar in noaptea Invierii, cand in Biserica Ortodoxa din Lille, 30 de tineri romani, imbracati in costumele traditionale, au intrat in biserica sa ia lumina si sa rosteasca “Hristos a Inviat”.


Programul Minisatului “Sfantul Andrei” a continuat si dupa Pasti, timp de trei zile la Lille fiind organizate ateliere de incondeiat oua, dedicate copiilor francezi. La „Maison du Cartier Vauban”, in centrul orasului Lille, elevii au sustinut spectacole pentru francezi, iar copiii din Lille au avut ocazia sa invete sa incondeieze oua de Pasti.


?


Proiectul Cultural al Traditiei


In cadrul manifestarilor culturale desfasurate in cele doua orase din Franta au avut loc dezbateri, conferinte, lansari de carte, expozitii, proiectii de film: conferinta cu tema „Proiectul Cultural al Traditiei”, sustinuta de prof. Sorin Ioan Apan, spectacol folcloric de Pasti, spectacol cu obiceiuri traditionale din ciclul vietii, concert de muzica psaltica, atelier interactiv de incondeiere traditionala a oualor, parada si expozitie de costume populare romanesti din 30 de zone etnografice, expozitie de oua incondeiate, icoane pe sticla si crestaturi in lemn, executate de membrii minisatului, proiectii de film realizate in atelierul minisatului: „Incondeierea oualor in zona Bran” si „Nunta la romani – Puntea raiului”, prezentarea cartilor „Taina Marii Negre – oceanografie si folclor” si „Taina cerului – astronomie si folclor” – autor Sorin Ioan Apan.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.