TRADAREA TRANSILVANIEI DE CATRE REGELE MIHAI (I)

TRADAREA TRANSILVANIEI DE CATRE REGELE MIHAI (I)

0 78

????????????????? S-a vorbit mult si inca se aminteste de catre iridenta maghiara despre un „Document” semnat la Budapesta, la inceputul verii anului 1989, in numele poporului roman! Parteneri, de-o parte conducerea Forumului Democratic Maghiar, formatiune politica ajunsa de mai multe ori la putere in Ungaria, si un grupuscul de sase „romani”, care prin actul lor necugetat din 16 iunie 1989, au starnit un val de indignare in randul emigratiei romane anticeausiste.


De-o parte erau viitorii prim-ministrii ai Ungariei Antall Laszlo si Viktor Orban, secondati de viitorii ministri Fur Lajos, la Aparare, Jesenski Geza, la Externe, Entz Geza, la Minoritati, Csoori Sandor, la Interne… Romania era, chipurile, reprezentata de niste anonimi, precum Mihai Korne, Ariadna Juhasz-Combes (fiica Doinei Cornea-Juhasz), Stelian Balanescu, neimplinitul Mihnea Berindei, Ion Vianu, Dinu Zamfirescu. Iar mai tarziu, aderarea „de suflet”, of course, si a unora ca Doru Braia, Alain Paruit, Vladimir Tismenski (Tismaneanu), Ileana Vrancea, tot romani unul si unul…


Declaratia de la Budapesta ar fi ramas, probabil, un text de-a pururi anonim daca n-ar fi primit, la Versoix, nefericita „binecuvantare regala”. Dar iata „docomentul”, semnat de acesti disidenti de carton:


„Dialogul inceput astazi doreste? (…) sa stabileasca datele unor relatii normale intre cele doua natiuni, care s-au format in acelasi spatiu geografic.


Transilvania a fost si este un spatiu specific de complementaritate si trebuie sa devina un model de pluralism etnic, cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii, care a facut specificul Transilvaniei, sa fie prezervata.


Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie al fiecarei natiuni, trebuie garantat.


Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea Universitatii Maghiare din Cluj.”


Cum spuneam, mare scofala nu ar fi insemnat „semnarea” acelui text antiromanesc, data fiind calitatea morala si autoritatea publica indoielnica a celor „sase romani”, niste persoane particulare ce nu reprezentau mai nimic si pe nimeni. Tocmai de aceea a fost inclus in scenariu – pentru a-i da un lustru de autoritate – si Regele Mihai, care, prost sfatuit si manipulat ca de obicei, a facut public „un Comunicat de presa” oficial al Casei Regale, pe care il vom comenta in editia? noastra de maine.


?


D.D.Rujan

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.