Traansilvania: naravurile vechi ies la iveala

Traansilvania: naravurile vechi ies la iveala

0 167

Eurodeputatii PSD Adrian Severin si Victor Boºtinaru au organizat, miercuri, la Parlamentul European, conferinta „Stabilizarea politica a Europei Centrale si de Est dupa Primul Rãzboi Mondial. Caderea Republicii Sovietice Ungare”, la care au participat deputati europeni si istorici din Romania, Polonia si Slovacia.
In urma acestui eveniment mai multi eurodeputati un¬guri au protestat vehement vizavi de organizarea, la jumatatea acestei saptamani, de catre mai multi colegi romani printre care Adrian Severin si Victor Bostinaru, a conferintei „Stabilizarea politi¬ca a Europei Centrale si de Est dupa Primul Razboi Mondial”.

Naravurile vechi ies la iveala
Europarlamentarii maghiari au considerat ca atat subiectul, cat si denumirea conferintei aduc atingere istoriei Ungariei si sunt de natura sa deformeze imaginea unei perioade extrem de sensibile a istoriei intregii regiuni.
Eurodeputatii socialisti unguri Csaba Tabajdi si Szabolcs Fazakas, liberalul Istvan Szent-Ivanyi si Peter Olajos, membru al Forumului Democrat, au adresat o scrisoare deschisa organizatorilor acestui eveniment. Pe langa acest demers, Jozsef Szajer, deputat european din partea principalului partid de opozitie din Ungaria, Fidesz, afirma intr-o alta scrisoare adresata presedintelui Grupului Socialist din PE, Martin Schulz, ca acest demers este o jignire la adresa Budapestei si ca folosirea istoriei in cadrul politic nu ar trebui tolerata in Parlamentul European. „Folosirea unei astfel de interpretari unilaterale a istoriei ca instrument politic este total inacceptabil in Parlamentul European”, spune Szajer in scrisoarea adresata lui Schultz.
Surse din biroul de presa al socialistilor europeni au de¬clarat ca astfel de „inflamari” din partea europarlamentarilor unguri sunt destul de frecvente si ca la randul lor acestia orga¬ni¬zeaza evenimente similare. Aceleasi surse ne-au spus ca, in astfel de situatii, presedintele socialistilor europeni, Martin Schultz, nu da un raspuns oficial unor astfel de solicitari, ci organizeaza sedinte informale cu caracter consultativ vizavi de astfel de probleme.

Romania intre doua focare comuniste
Adrian Severin, cel care a organizat aceasta conferinta, a declarat ca initiativa a fost luata pentru a fi exemplificata o realitate istorica potrivit careia Romania „nu a fost doar victima si obiect al istoriei”, ci a avut un cuvant important de spus pentru Europa in preajma unor evenimente tulburatoare precum revolutia bolsevica a lui Bela Kun din 1919 sau Primavara de la Praga din 1968.
„Am vrut sa aratam ca tarile din Europa Centrala si de Est, in special Romania, nu au fost obiect al istoriei modelat de puterile occidentale, ci ca in anumite momente ele au fost in stare sa sanctioneze lipsa de implicare si viziune marilor puteri ale lumii pentru a fi tocmai ele marile fauritoare ale istoriei mondiale”, ne-a declarat Severin. Totodata, europarlamen¬tarul roman a precizat ca va da publicitatii o scrisoare deschisa in care le va explica colegilor unguri despre faptul ca nu exista numai perspective pozitive ale istoriei si ca fiecare stat are datoria de a memora atat momentele pozitive, cat si cele negative si de a trage concluzii asupra viitorului sau. Istoricul Alexandru Ghisa ne-a a declarat ca mesajul central al conferintei a fost acela ca actiunea Romaniei din Ungaria indreptata impotriva comunismului a fost pentru stabilitatea Europei si „pentru eliminarea acestui flagel, in conditiile in care Romania era intre doua focuri”, comunismul instaurat la Moscova si cel de la Budapesta.

Eliberarea Budapestei
Cu 90 de ani in urma, pe 21 martie 1919, Bela Kun a proclamat Republica Sovietica Ungaria. Bela Kun a atacat Romania la 15 aprilie 1919. Planul militar de ocupare a intregului Ardeal prevedea jonctiunea fortelor bolsevice din Ungaria cu cele din Rusia sovietica. Ghinionul lui Kun a fost acela ca Armata Rosie era angajata in plin razboi civil, si nu a mai putut sa acorde un sprijin direct in Transilvania, lui Bela Kun. Garda Rosie ungara era mult prea slaba ca sa lupte cu armata regala romana, in spatele careia se afla Franta. Astfel ca lucrurile s-au inversat: bolsevicii unguri s-au vazut nevoiti sa se retraga in graba din Transilvania, armata romana a trecut Tisa (1 mai 1919) si a ocupat Ungaria (4 august 1919). La 6 august 1919, armata regala romana a eliberat Budapesta de teroarea bolsevica.

N.R.
In numarul urmator al cotidianului vom publica in integralitate scrisoarea europarlamentarului Adrian Severin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.