Toxic affair? Laptele

Toxic affair? Laptele

0 114

Ce inghiti? Laptele de vaca, esential pentru alimentatie, are o compozitie extrem de bogata. Un litru de lapte integral contine in medie, in functie si de zona geografica si perioada de colectare: ?870-910 g de apa ?35-45 g d materie grasa ? 47-52 g de zaharuri sub forma de lactoza ? 33-36 g de proteine ? 9 g de minerale (calciu, fosfor, potasiu, clor, sodium) si oligoelemente (zinc, cupru, iod) ? vitamine liposolubile A, D, E, K, si hidrosolubile B1, B2, B12, B6, B9, PP…..


?


Si la ce-ti foloseste? Un litru de lapte iti foloseste in jur de 650 de calorii, ceea ce acopera un minim de cheltuiala energetica dintr-o zi de relas total. Materiile garse din lapte sunt in principal trigliceride bogate in acizi grasi saturati.


?


Laptele ingrasa? DA. Unul dintre principalele inconveniente este si principala calitate a laptelui de altadata. Este foarte bogat in materie grasa si in calorii. Un pahar de lapte integral contine 49% lipide. Laptele degresat partial? (pe cutie scrie ca are 2% grasimi) nu este mai putin bogat, el contine in realitate 34% lipide.


?


Nu face bine la inima? NU. E adesea chiar periculos pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Cea mai mare parte a corpurilor grase din lapte sunt saturate, ceea ce inseamna ca fac parte din grasimile care obstructioneaza arterele.


?


Laptele este calmant? Un pahar de lapte caldut inainte de a te culca e excellent. S-a pus intrebarea daca nu cumva laptele contine un calmant sau daca nu cumva este vorba de un effect ritual. Studiile stiintifice au elucidat misterul: laptele are o adevarata putere calmanta, datorata caseinei alfa 51 pe care o contine.


?


De ce nu este bine sa-l amestecam cu cafea? Pentru ca devine mai greu de digerat, in mai mult timp. Cafeaua precipita caseina din lapte? si provoaca bolboroseli in stomac. O ceasca de cafea neagra este digerata in 20 de minute, una de lapte in 80 de munite, iar aceeasi ceasca d apte cu cafea pune digestia la treaba pentru 140 de minute.


?


Vacile sunt fericite? Cam cat ai fi si tu daca ai fi insarcinata in fiecare an, mulsa zilnic, spate luni pe an cel putin. Si daca ai trai intr-un grajd, fara sa poti merge zece luni pe an. Fara sa mai punem la socoteala alte orori, toate astea pentru? sfarsi tragic la abator, pentru ca speranta de viata este de 20 de ani.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.