„Tovarasa, pot sa ma joc cu flota lui Traian?”

„Tovarasa, pot sa ma joc cu flota lui Traian?”

0 122

Daca n-ar avea fiecare dintre ei cate o jumatate de tara in spate, galceava dintre premier si seful statului ar fi doar o disputa oarecare dintre doi concubini care nu mai pot si nu mai vor coabiteze sub acelasi acoperis. Ar fi doar un caz de expus la „Tradati in dragoste”, unde primul ministru ar fi surprins de presedinte plimbandu-se romantic de mana cu sistemul ticalosit, in vreme ce ultimul il asteapta acasa cu ciorba reincalzita a aliantei sleindu-se pe masa. Povestea lor ar fi doar o anecdota triviala in plus la colectia amorurilor intemeiate pe sentimente necorespunzatoare pe care le vedem la televizor, urmarite de camerele indiscrete ale celor de la Prima TV.


Ceea ce ar putut ramane doar disensiuni locale intre doi indivizi, cu sanse de tratat in cabinetul unui consilier marital, s-a inflamat la scara nationala. Esti protaricean sau esti basesciot; iata oferta fara continut a ralierii obligatorii de partea unuia sau altuia. Nu exista cale de mijloc; fie alegi sa simpatizezi cu presedintele, dar atunci iti asumi toata mafia colcaind de interese pediste, fie decizi ca Tariceanu este mai simpatic si iei la pachet si ranjetul de oligarh al petrolistilor ascunsi in spatele sau.


In loc sa faca galerie asidua unuia sau altuia, afisand in tribune bannere si biletele de toate culorile, suporterii celor doua tabere s-ar putea reprofila pe indeletniciri mai putin belicoase si patetice. Nu urletele, de simpatie sau antipatie groasa vor rezolva conflictul instalat iremediabil intre cei doi. Cu siguranta, nici invitatiile la impaciuire nu mai pot spera la vreo eficacitate. Ca intotdeauna in situatii incalcite rau, singurele solutiile cu oarecare sanse sunt dintre cele mai simple.


Pentru ca protagonisti lantului de scandaluri si bosumflari infantile au intrat in faza incalcarii teritoriilor de joaca, cea mai urgenta masura ar fi delimitarea stricta a acestora. Asa cum doamna educatoare trage linii imaginare ca sa deseneze spatiul in care au voie sa se miste prichindeii recalcitranti. E clar ca presedintelui ii lipsesc cei sapte ani de-acasa, in care nefrecventarea gradinitei este pierderea cea mai mare. Traienel are un dispret total pentru locul de joaca al lui Calinut. Desi, prin conventie portocalie Guvernul si sedintele sale ar trebui sa fie groapa cu nisip al motociclistului, marinarul se impotmoleste tot mai des in ea cu vaporasul prezidential. Cand sa se joace si el de-a guvernarea cu partenerii de sotii, Calin se trezeste cu Basescu ca-i forteaza usa de la intrare. Dupa ce i-a trantit recent in fata premierului Portile de Fier, dezvaluind niste matrapazlacuri la hidrocentrala pe vremea cand Tariceanu era ministru la Industrii, presedintele a trecut la poarta Guvernului. Cu aplomb, daca si cu multa impertinenta, seful statului da buzna tot mai des in ludoteca partenerului de Alianta, oricat incearca premierul sa tina usa cu piciorul. In curand, ca sa nu mai riste descinderi inopinate din partea Basescului, Tariceanu va trebui sa-si mute jucariile in tarcul unei sonde de-a amicului Patriciu.


Cum primul ministru a invatat sa riposteze si nu mai da fuga sa se smiorcaie Parlamentului de fiecare data cand Base il napastuieste, mare mirare sa nu inceapa si el sa pofteasca la jucariile presedintelui. Nu, nu ma gandeam la Elena Udrea. Daca n-ar fi esuata in sertarele procurorului general al Romaniei, cred ca Flota matelotului ar fi cel mai jinduit gadget. Abia cand ar incapea pe mainile altuia ar intelege Traian Basescu ce-i ala simt al proprietatii.


Pana sa ajunga la flota, Tariceanu ar putea incerca solutii mai fezabile de invadare a intimitatii dusmanului. Uite, ce-ar fi daca in week-end-ul asta si-ar scoate amicii la un sprit si ar ocupa masa de langa orchestra de la Golden Blitz?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.