Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre pentru Poziția României privind situația politică...

Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre pentru Poziția României privind situația politică din Rep. Moldova! Dar au uitat sa transmita si telegrama cu calduroase multumiri…

0 114

Nu sunt un cunoscător pasionat într-ale politicii externe, dar cînd se mișcă ceva, întorc privirea și mă străduiesc să înțeleg. Vineri la amiază, știam deja că la 17,30 la Chișinău se așază microfoanele pentru o conferință de presă care putea să însemne anunțarea demisiei guvernului Plahotniuc.La noi la redacție se știa că pe aeroport mai așteaptă două avioane și că unul l-ar putea duce pe Plahotniuc spre alte zări. Și nu știau serviciile românești ce se întîmplă acolo,se intreba C.Nistorescu?

La București era de notorietate că în Parlamentul Moldovei, la desemnarea Maiei Sandu ca premier asistau într-o lojăreprezentanții SUA, UE și Rusiei.Reprezentantii României, nu, și toată operațiunea de debarcare a lui Plahotniuc s-a făcut fără știrea reprezentanților noștri. Explicația este simplă. Plahotniuc a fost omul guvernului de la București, prietenul la cataramă al lui Victor Ponta și al altora. 
Debrifarea lui Plahotniuc de un serviciu secret, mai ales de unul american, ar lămuri pentru totdeauna existența dubioasă a acestui personaj gălăgios. După cum ar lămuri și combinațiile lui Traian Băsescu, și el pentru o vreme și pentru niște voturi prieten cu același Plahotniuc. 
Ce bani a cheltuit România cu Plahotniuc și de ce l-a susținut orbește rămîne o poveste de lămurit.
…Cel mai comic (penibil, descalificant, neprofesional) lucru a rezultat din pozițiile incoerente ale țării noastre.
Iată cum suna una dintre primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis: ”Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, președintele României, Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept”.
Klaus Iohannis mai credea că este primar de Sibiu și se rățoiește cu piețarii de brînză! Lor le poate adresa un asemenea apel „ferm”. Chiar unul …supărat sau chiar un apel amenințător… că le ia tarabele. Dar într-o situație asemănătoare celei de la Chișinău, ”apelul ferm” al președintelui este ca o foaie de ceapă pe un picior tăiat de tren.
În cea mai proastă situație s-a aflat însă abilul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, mare artist în scăldat situații dificile. De data aceasta, ministrul de Externe al României a dat-o în bară. Pozițiile sale au picat pe dos față de principalii aliați (Uniunea Europeană și SUA). Cum de a greșit Meleșcanu atît de grav? 
Din asta rezultă că MAE și nici SIE nu erau la curent cu ce se plănuise la Chișinău… Teodor Meleșcanu a recurs la reguli obișnuite în politică, crezând că nu se vede lipsa de informații.
Respectul pentru rezultatul votului popular, întoarcerea la electorat, statul de drept, bla-bla-bla au sunat extrem de hazos. Am o bănuială, mai ales că și în alte situații Teodor Melescanu n-a putut să ia legătura cu președintele Iohannis pentru simplul fapt că acesta. Adică Teodor Meleșcanu a fost obligat să improvizeze din lipsa de comunicare cu președintele Iohannis.
Întrebat pe 11 iunie de jurnaliști dacă MAE recunoaște Guvernul Maia Sandu, asa cum au făcut-o deja Uniunea Europeană, dar si Rusia, Meleșcanu a dat un NU diplomatic. 
Nu exista institutia recunoasterii guvernului, exista recunoasterea unui stat. Noi suntem preocupati ca exista o situatie exploziva si vrem sa subliniem ca trebuie gasite modalitati de a fi depasita aceasta situatie. Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema” ( T. Meleșcanu)

Cum se explică o asemenea încurcătură?
Nespus de simplu. Oameni din SIE și ambasadorul la Chișinău erau mai aproape de Plahotniuc decît țara lor! Nici președintele nu știa mare brînză. Și astfel țara noastră s-a trezit la Chișinău într-una din cele ma penibile situații din ultimii ani. Și mai penibil este modul în care președintele României se străduiește să-și mintă populația. 
După derularea rapidă a evenimentelor (în care România și-a dat mereu cu stîngul în dreptul), vineri, 14 iunie, guvernul lui Pavel Filip (cel sprijinit de oligarhul Vladimir Plahotniuc) a decis să își dea demisia.

Și ce-a anunțat administrația prezidențială a României?
Aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chișinău. Din delegația condusă de Consilierul Prezidențial Bogdan Aurescu au mai făcut parte Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova”.
La Chișinău moldovenii rîd de bîlbîiala de la București iar Klau Iohannis ne amăgește că evoluțiile de la Chișinău au loc „în contextual vizitei pe care consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu….” 
Adica s-a dus și Bogdan Aurescu să bea o cafea cu Greceanîi și cu Dodon și a lămurit lucrurile.
Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum și pentru scrisoarea adresată de Președintele României instituțiilor europene pe data de 12 iunie a.c.”  
Să mori de rîs. Dormind la Cotroceni, Iohannis a ajuns erou și dirijor de politică la Chișinău. O minciună mai gogonată nici că se putea pune la cale!

Post scriptum:
Într-o declarație aproape neobservată, Klaus Iohannis zice: -”S-a greșit că au fost ajutați oameni și nu instituții!”Adică statul român și mîinile sale invizibile s-au încurcat cu Plahotniuc…
Pe lîngă că au sprijinit un aventurier să cucerească o țară, unii dintre ai noștri au pus botul la greu și vor încerca să nu se afle…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.