Tot cu vize pentru Chisinau

Tot cu vize pentru Chisinau

0 146

Ministerul de Externe de la Chisinau reafirma ca regimul de vize cu Romania va fi mentinut pana cand Romania va semna Acordul de Frontiera cu Republica Moldova si, eventual, Tratatul de baza.
Intr-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe al Republicii Moldova ca replica la comentariile facute de seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, pe marginea concluziilor formulate de Consiliul Uniunii Europene luni la Luxembourg, se arata ca „Referitor la regimul de vize pentru cetatenii romani, reiteram ca actualul regim va fi pastrat cel putin pina cind Romania va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontiera, iar cetatenii Republicii Moldova vor beneficia in procesul de obtinere a vizelor pentru Romania de un tratament in spiritul Acordurilor existente intre ambele parti”.
Consiliul UE a adoptat luni la Luxembourg o declaratie prin care ceruse autoritatilor de la Chisinau sa asigure un tratament egal pentru toti cetatenii UE in chestiuni de viza, o aluzie limpede la regimul de vize impus Romaniei. Diaconescu declarase luni ca UE va conditiona inceperea negocierilor pe marginea unui nou acord cu Republica Moldova de masuri democratice, aratandu-se totodata serios ingrijorata de incalcarea drepturilor omului dupa alegerile din 5 aprilie, precum si de deteriorarea libertatii de expresie si a libertatii mass-media.
De cealalta parte, Ministerul de Externe de la Chisinau declara ca, „spre Ministrul de Externe al Romaniei scapa – probabil, neintentionat – referinta la importanta respectarii principiului de buna-vecinatate care reprezinta o notiune nuantata, excluzand, de exemplu, implicarea sistematica in treburile interne ale altui stat”. Consideram ca este important de a atrage atentia si asupra acestei parti a Concluziilor, se mai spune in comunicatul difuzat in seara zilei de marti de Externele de la Chisinau.
De asemenea, Ministerul de Externe al Republicii Moldova declara ca regreta faptul ca Cristian Diaconescu nu este suficient de bine informat in ceea ce priveste suma de 500 de euro de detinerea careia ar fi conditionata eliberarea vizei pentru Romania la consulatul de la Chisinau.
Vizele pentru romani au fost introduse de autoritatile de la Chisinau in aprilie, ca raspuns la o pretinsa implicare a Romaniei in organizarea dezordinilor ce au urmat alegerilor din 5 aprilie. Saptamana trecuta, premierul moldovean, Zinaida Greceanii, a anuntat ca acestea vor fi mentinute pana cand Romania va accepta sa semneze Tratatul de baza si Acordul de frontiera cu Republica Moldova.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.