Tort si paine de casa imense la Sfantu Gheorghe

Tort si paine de casa imense la Sfantu Gheorghe

0 104

550 de kilograme de tort pentru cele cinci secole si jumatate de atestare documentara a orasului Sfantu Gheorghe. Sarbatoarea urbei covasnene nu a fost doar dulce ci si satioasa: brutarii locali au incercat sa bata recordul mondial cu cea mai mare paine de casa din lume. Chiar daca numai cofetarii au reusit, participantii la eveniment au apreciat painea cu cartofi secuiasca, care a cantarit 47 de kilograme.
Batalia pentru stabilirea recordului mondial a inceput la Sfantu Gheorghe inca de sambata dimineata, cand brutarii erau covasneni erau hotarati sa faca cea mai mare paine de casa din lume. La ora 10 o coca gigant era introdusa intr-un cuptor cu lemne.
Dupa 6 ore, painea a fost scoasa din cuptor si pusa pe cantarul care a dat verdictul -47 de kilograme. Painea imensa a fost taiata de sotia ambasadorului Ungariei in Romania, Erzsebet Bajtai.
Chiar daca n-a fost record mondial, painea cu cartofi secuiasca a fost foarte gustoasa, au spus toti cei care s-au infruptat din ea.
Regretul pentru esecul incercarii de record cu painea a fost indulcit duminica de patiserii aceleiasi firme, care si-au propus sa prepare cel mai mare tort natural cu fructe din lume. Delicatesa urma sa cantareasca cel puțin 550 de kilograme, in cinstea celor 550 de ani de atestare urbana a orasului Sfantu Gheorghe. Pentru prepararea lui s-au folosit cantitati imense de ingrediente.
Tortul a fost impartit in 6.500 de felii, la impartirea carora covasnenii si-au dat coate. Organizatorii vor sa omologheze oficial tortul cu fructe. In ultimii ani, covasnenii s-au intrecut in a prepara bucate de dimensiuni uriase: o tocanita din 400 de kilograme de ciuperci, o ciorba de pastrav de 1.100 de litri, un gulas de fasole de jumatate de tona si un bulz cu mamaliga si branza in lungime de 151 de metri, care a si fost mentionat in Cartea Recordurilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.