Top zece al tarilor cu datorii de stat riscante, fara Romania !

Top zece al tarilor cu datorii de stat riscante, fara Romania !

0 103

Romania a iesit din top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, dupa ce costurile de asigurare a datoriilor tarii fata de riscurile de restructurare sau default au scazut comparativ cu sfarsitul lui 2008, potrivit firmei de monitorizare a pietei finaciare CMA DataVision.
Situatia Romaniei s-a imbunatatit dupa ce FMI a anuntat ca a convenit cu oficialii de la Bucuresti asupra unui pachet multilateral de finantare externa de 20 miliarde euro.
Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani sunt cotate la 5,016 puncte, fata de 5,564 puncte anterior, au precizat specialistii CMA. In prima parte a lunii martie, spreadurile se plasau in jurul nivelului de 7 puncte procentuale.
Reducerea cotatiilor CDS se traduce, in practica, prin scaderea costurilor de asigurare a datoriilor si obligatiunilor Romaniei contra riscului de default timp de cinci ani.
Primele pozitii ale clasamentului riscului sunt ocupate de Ucraina, in urcare de pe trei anul trecut, respectiv Argentina si Venezuela.
Norvegia si Finlanda sunt considerate cele mai sigure state din punct de vedere al riscului comportat de datoria publica, urmate de Germania si Franta.
SUA ocupa locul al cincilea, in pofida planurilor de a contracta noi finnatari de circa 2.000 de miliarde de dolari in 2009.
Compania CMA, cu birouri in Londra si New York, a fost infiintata in 2001 si furnizeaza date privind pietele financiare.
Fondul Monetar International a anuntat, miercuri dimineata, ca delegatia prezenta la Bucuresti a convenit, cu autoritatile romane, asupra unui program de relansare economica finantat printr-un pachet multulateral de finantare externa la care vor participa, alaturi de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.