Top 500 Universitati ale Lumii – fara NICIO universitate romaneasca

Top 500 Universitati ale Lumii – fara NICIO universitate romaneasca

0 142

Elevii din Romania au dat clasa tuturor competitorilor lor din alte tari la majoritatea concursurilor internationale la care au participat. De multe ori, aflam ca elevii si studentii romani sunt printre cei mai buni, obtinand cele mai stralucitoare medalii oferite in competitii, rezultatele lor facand cinste tarii.
Cu toate acestea, invatamantul romanesc este la pamant din toate punctele de vedere: dotari, programa scolara, pregatirea profesorilor, etc.
Mai mult decat atat, intr-un top international al universitatilor, Romania nu intra nici macar in primii 500.
Romania nu are nicio universitate care sa fi intrat in topul realizat la nivel mondial, indiferent de criteriile de selectie ca popularizarea institutiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numarul de premii primite de studenti sau profesori sau pe numarul de rezultate in cercetare.
Cel mai cunoscut top mondial al universitatilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmareste sa masoare diferenta dintre universitatile lumii si cele nationale.
Actualizata anual, lista celor mai bune universitati este deocamdata valabila pentru 2008, pentru anul acesta topul urmand sa fie publicat in luna noiembrie.
Primele trei pozitii in 2008 sunt ocupate de universitatile americane Harvard, Stanford si California Berkeley. Doua universitati britanice sunt in top 10, Oxford pe 4 si Cambridge, pe 10.
Desi universitatile americane predomina in ierarhia celor mai bune, sunt si institutii din Asia in top 50, cum ar fi Universitatea din Tokio, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris 11.
Global University Ranking este un top elaborat sub tutela societatilor academice din Rusia. Pentru a crea acest top, un grup de specialisti analizeaza universitatile incluse in patru topuri celebre, Academic Rankings of World Universities, HEEACT, Times-QS si Webometrics.
Primele cinci locuri in acest top sunt ocupate de MIT, Institutul Tehnologic din California, Universitatea din Tokyo, Columbia si, de data aceasta o institutie ruseasca, Universitatea de stat Lomonosov din Moscova.
Universitatile romanesti incep sa apara abia dupa ce trecem de cifra 600 a acestui top, astfel:Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi ocupa locul 601, „Politehnica” din Bucuresti locul 928, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi locul 964, „Babes Bolyai” din Cluj locul 1.034, iar Academia de Studii Economice din Bucuresti, 1.087, iar Universitatea Bucuresti, pozitia 1.155.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.