Top 10 descoperiri stiintifice ale anului

Top 10 descoperiri stiintifice ale anului

0 93

Ca la fiecare sfarsit de an, revista Times a realizat un top al primelor zece inovatii stiintifice din ultimele 12 luni. Anul acesta pe primul loc s-a situat acceleratorul de particule – Large Hadron Collider. Cel mai mare si mai performant accelerator de particule din lume – The Large Hadron Collider – a fost lansat in luna septembrie a acestui an, la granita dintre Franta si Elvetia, dupa 20 de ani de cercetari si o investitie financiara de 4,4 miliarde de lire sterline.
Pe locul al doilea in topul descoperirilor stiintifice revolutionare ale anului 2008 se afla expeditia sondei Phoenix, lansata de NASA pentru cercetarea polului nord al planetei Marte, o regiune neexplorata pana acum. In timpul misiunii s-au descoperit cantitati masive de apa si gheata, fapt care sustine ideea ca Marte, astazi o planeta moarta, a fost de mult o posibila gazda pentru organismele vii.
A treia descoperire a anului, conform topului revistei Times, apartine geneticianului J. Craig Venter – cel care este creditat pentru cartografierea genomului uman – care a inventat o noua bacterie, creand tot bagajul informational genetic necesar in acest sens.
Urmeaza in ordine lansarea celei de-a treia misiuni conduse de China in spatiu, descoperire Societatii de Conservare a Vietii Salbatice legata de numarul gorilelor aflate in salbaticie, care este mult mai mare decat se credea initial, descoperirea astronomul elvetian Michel Mayor a unor „lumi noi”, respectiv a celor 45 de exoplanete care orbiteaza in jurul altor stele decat Soarele, experimentul „invizibilitatii”, bazat pe crearea unui material de zece ori mai subtire decat hartia (realizat de savantii de la Universitatea din California), reconstructia a 80% din genomul mamutului, prin utilizarea unor ramasite din blana unor exemplare ale caror schelete au fost conservate in muzee.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.