Tokes: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui Ponta.

Tokes: Sunt jignit in demnitatea fundamentala de afirmatiile lui Ponta.

0 101
PreÅŸedintele Consiliului NaÅ£ional Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Tokes Laszlo, afirmă, într-un comunicat citat de Mediafax, că este "jignit în demnitatea fundamentală, de cetăţean român ÅŸi european" de afirmaÅ£iile premierului Ponta la adresa sa ÅŸi că este nevoit, astfel, să îÅŸi apere "onoarea în justiÅ£ie".
Tokes precizează in comunicat că în Articolul 1 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se precizează: "Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată ÅŸi protejată".
"Sunt jignit în demnitatea mea fundamentală, de cetăţean român ÅŸi european, de afirmaÅ£iile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform cărora atât eu, cât ÅŸi fostul ministru al JustiÅ£iei, doamna Monica Macovei, am fi «reprezentanÅ£ii intereselor străine îndreptate împotriva României», finanÅ£aÅ£i de cei care vor ca România să fie o Å£ară instabilă, atacată din toate părÅ£ile". Mă simt ofensat în loialitatea mea faţă de România ÅŸi în identitatea mea de etnic maghiar de afirmaÅ£ia că aÅŸ folosi un 'limbaj horthys'. AcuzaÅ£iile nefondate ale prim-ministrului socialist român sunt atât de grave, încât mă simt nevoit să-mi apăr onoarea în justiÅ£ie", susÅ£ine Tokes.
Potrivit acestuia, afrimaÅ£iile făcute de premier sunt "cu atât mai grave cu cât ele constituie fundalul cursului politic antimaghiar general declanÅŸat odată cu instalarea actualei guvernări".
"În ceea ce priveÅŸte atacurile deşănÅ£ate îndreptate împotriva mea, amintesc doar de afirmaÅ£iile politicianului liberal Puiu HaÅŸotti, ÅŸi de campania de ură a televiziunii Antena 3, finanÅ£ată de Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii, prin care s-a propus retragerea Ordinului Steaua României ce mi s-a acordat, ba chiar a cetăţeniei române. Protestez în mod special împotriva mânjirii numelui doamnei Monica Macovei, precum ÅŸi împotriva încercării de a ne discredita prin compromitere reciprocă de sorginte naÅ£ional-comunistă. Protestez faţă de politica de instigare postcomunistă venită dinspre actualul Guvern român, îndreptată de fapt împotriva întregii comunităţi maghiare din România, după modelul politicii antimaghiare a premierului slovac Robert Fico", afirmă Tokes.
El adaugă că declaraÅ£ia liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European, Joseph Daul, privind abuzurile premierului slovac sunt valabile pentru ambii premieri: "Europa trebuie să intervină imediat de fiecare dată când drepturile omului ÅŸi cele minoritare ale cetăţenilor Uniunii sunt afectate". Tokes consideră că Monica Macovei afirmă pe bună dreptate că "ultimul premier al României care vorbea despre 'agenturile străine' se numea Constantin Dăscălescu, premierul lui CeauÅŸescu.
"De 'finanÅ£are din străinătate' – din partea agenturilor din Ungaria, din SUA (CIA) ÅŸi din Uniunea Sovietică (KGB) am fost acuzat ultima oară de Securitate în ultimul ÅŸi cel mai întunecat an al dictaturii ceauÅŸiste. Trecând de persoana mea, mentalitatea ÅŸi frazeologia utilizate de puterea actuală ne aminteÅŸte de cele ale erei ceauÅŸiste, denotă dispreÅ£ul faţă de revoluÅ£ia română de la TimiÅŸoara din 1989. Tot în această categorie intră ÅŸi aluziile făcute la 'horthysm' ÅŸi 'hitlerism'. Doar în anii ’80, în lucrările autorului de sorginte naÅ£ional-comunistă Ion Lăncrănjan am mai citit asemenea aluzii. De această dată însă, ministrul xenofob ÅŸi ÅŸovin al Apărării, MirceaMircea Duşă afirmaÅ£ii care compară primarul oraÅŸului Miercurea Ciuc cu Hitler", afirmă TÅ‘kés.
"Privind maghiarimea, primul ministru Victor Ponta are o singură remarcă cu conotaÅ£ie pozitivă: "minoritatea maghiară din România …. beneficiază de aceeaÅŸi drepturi, ca ÅŸi românii, ÅŸi are un singur reprezentant legitim, Uniunea Democrată Maghiară din România". Formula ne este cunoscută. La vremea respectivă, Nicolae CeauÅŸescu a înfiinÅ£at Consiliul NaÅ£ional al Oamenilor Muncii de NaÅ£ionalitate Maghiară, tocmai ca să asigure 'unicul reprezentant legal al românilor de origine maghiară'.
Iată cea mai nouă încercare, greu de camuflat, având scopul de a dezbina maghiarii, în spiritul 'Divide et impera'. Åži încă nu am pomenit despre aÅŸa numitul război al steagurilor ÅŸi al folosirii limbii maghiare, despre îngrădirea arborării simbolurilor noastre naÅ£ionale, despre intervenÅ£iile ÅŸi manifestările antimaghiare de frecvenţă zilnică, sau despre persecuÅ£iile autorităţilor împotriva iniÅ£iatorilor 'Noul glas strigător – Új Kiáltó Szó' de la Baia Mare", susÅ£ine TÅ‘kés. El se referă ÅŸi la "prietenia – mai veche – dintre UDMR ÅŸi MSZP (Partidul Socialist Ungar)", care "se întruchipează în mod spectaculos prin întâlnirile «academice» dintre Markó Béla – Bajnai Gordon – Mesterházy Attila – Bokros Lajos" ÅŸi la "prietenia de arme" dintre MSZP ÅŸi PSD, "care va culmina probabil în mod exemplar cu întâlnirea Mesterházy-Ponta din 9 martie, la Budapesta".
"Iată cum se conturează, apropriindu-se alegerile din Ungaria, noua politică naÅ£ională socialistă, în spiritul «internaÅ£ionalei socialiste» din Bazinul Carpatic, politică ce a fost lansată nu demult de MSZP la Cluj, în compania tovărăşească a fostului preÅŸedinte al UDMR", susÅ£ine europarlamentarul.
El afirmă că "unele publicaÅ£ii au relatat despre comunicatul de săptămâna trecută, ca ÅŸi cum Tokes Laszlo ar avea o părere mai bună despre CeauÅŸescu, decât despre Victor Ponta". "Nici pomeneală despre aÅŸa ceva! La conferinÅ£a sa de presă din 25 februarie 2013 preÅŸedintele CNMT a spus textual, că, chiar ÅŸi pe vremea vechiului regim comunist a existat un fel de autonomie, prin Regiunea MureÅŸ Autonomă Maghiară, iar prin înfiinÅ£area judeÅ£elor Harghita ÅŸi Covasna „până ÅŸi Nicolae CeauÅŸescu a fost mai darnic decât Victor Ponta, primul acordând maghiarilor un fel de autonomie, pe când Victor Ponta refuză înfiinÅ£area regiunii pentru secuime", se mai arată în comunicat. "Victor Ponta contrapune UDMR-lui, – 'unicului partid legitim' – 'partidul Domnului Tokes', partid 'pe care nu l-a votat nimeni, cel mult Budapesta'. În timp ce ÅŸeful Guvernului încearcă să contrapună maghiarii din Transilvania cu cei din cealaltă parte a graniÅ£ei, uită că la alegerile europarlamentare din 2007 legitimitatea 'domnului TÅ‘kes' a fost asigurată de 170.000 voturi (!), iar în 2009 această legitimitate a fost dovedită de voturile obÅ£inute de UDMR ÅŸi CNMT pe lista lor comună la alegerile europarlamentare. Tot în această ordine de idei, menÅ£ionăm că la alegerile parlamentare din toamna anului 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cu cele 58.765 voturi obÅ£inute pe listele de senatori, s-a clasat pe locul ÅŸase dintre partidele din România, care au depus candidaturi pentru Senat", se mai arată în comunicatul lui Tokes Laszlo.
Tokes afirma, recent, că Nicolae CeauÅŸescu a fost "mai generos" decât Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Å¢inutul Secuiesc.
 
Premierul Victor Ponta i-a răspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst ÅŸi de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromâneÅŸti.
"Eu văd atacurile domnului Tokes Laszlo ÅŸi mă bucur pentru că domnul TÅ‘kés, ca ÅŸi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui TÅ‘kés împotriva stabilităţii României ÅŸi a reprezentanÅ£ilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile TÅ‘kés ÅŸi Macovei sunt reprezentanÅ£ii intereselor antiromâneÅŸti", a spus Ponta.
 
Sursa: HotNews.ro
 
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.