Tokes si internationalizarea dezideratelor maghiare

Tokes si internationalizarea dezideratelor maghiare

0 85

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, un document intitulat „Dezideratele maghiarilor din Transilvania nu pot fi exclusiv o problema interna a Romaniei”, semnat de presedintele executiv al CNMT, Toro Tibor, si de vicepresedintele responsabil pentru politica externa, Szilagyi Zsolt.
Potrivit documentului, „CNMT respinge si condamna ferm modul in care membrii UDMR din delegatia oficiala, in mod special seful delegatiei, Asztalos Csaba, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, si Marko Attila, secretar de stat pe probleme etnice, au incercat sa bagatelizeze problemele ridicate in «Raportul din umbra»”.
De asemenea, semnatarii documentului condamna „loialitatea” reprezentantilor UDMR fata de „partidul de guvernamant”, in baza careia acestia au ignorat interesele nationale ale maghiarilor din Transilvania.
„Fapta lor este cu atat mai grava cu cat, prin pozitiile adoptate in fata ONU, in numele loialitatii pe care o datoreaza partidului de guvernamant, au desconsiderat un punct de vedere oficial al comunitatii maghiare. Participantii la Adunarea Generala a Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, respectiv toti alesii locali din Secuime, indiferent de culoarea politica, au adoptat un Memorandum, pe care se bazeaza si «Raportul din umbra», care a formulat foarte clar: legislatia actuala privind apararea si dezvoltarea identitatii nationale a comunitatilor minoritare, precum si punerea in practica a acesteia, genereaza situatii de discriminare etnica si confesionala”, se arata in documentul prezentat de Tokes.
In text se afirma „pozitia fara echivoc a CNMT”, aceea ca „singura rezolvare functionala a acestei probleme o reprezinta crearea cadrului juridic pentru obtinerea autonomiei culturale si teritoriale a comunitatii”.
Potrivit sursei citate, CNMT critica atitudinea reprezentantilor UDMR, considerati „sclavi ai unei politici nationale bazate pe doctrina statului national unitar si omogen, fapt exemplificat si de prestatia de la Geneva a membrilor UDMR-isti din delegatia Romaniei”.
„UDMR prefera si acum, la fel cum a facut in ultimii 15 ani, sa subordoneze interesele si dezideratele autonomiste ale comunitatii maghiare politicii de stat national dusa de elita politica a majoritatii romanesti”, scrie in finalul documentului.
In presa centrala a aparut, saptamana trecuta, informatia potrivit careia trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes – Asociatia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) – au trimis la ONU un „Raport din umbra” intitulat „Discriminarea maghiarilor din Romania” in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor si propune ca unica solutie autonomia teritoriala.
Raportul a fost analizat de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale (CEDR) care a organizat la Geneva cea de-a 77-a sesiune privind starea minoritatilor din 11 tari din intreaga lume.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.