Tokes, respins de europarlamentarii democrati, cere interventia lui Basescu

Tokes, respins de europarlamentarii democrati, cere interventia lui Basescu

0 74


Episcopul reformat de Oradea Laszlo Tokes, recent ales in Parlamentul European, ?doreste sa faca parte din grupul popularilor. Acest lucru nu este posibil, intrucat europarlamentarii romani din PD, membri ai acestui grup, se opun. Delegatia romana din PE a decis ca Tokes sa nu fie primit in PPE.


Suparat, episcopul s-a adresat Presedintelui, pe care, prin intermediul unui comunicat de presa l-a rugat sa intervina ?pe langa democrati pentru medierea acestui conflict. Tokes invoca faptul ca la intalnirea avuta la Cotroceni la inceputul lui decembrie, Presedintele i-a promis ca il va sprijini pe langa presedintele PPE, Wilfred Martens.


De asemenea, episcopul ii cere presedintelui sa organizeze o runda de discutii dialog cu democratii si liberal-democratii din Parlamentul European. El incearca sa-l impresioneze pe Presedinte cu cererile de autonomie ale maghiarilor.


„In decembrie, am acceptat recomandarea de a nu pune in fata, inca de la inceput, revendicarile noastre de autonomie, astfel incat sa nu exportam in Europa vechiul conflict romano-maghiar”, se plange Tokes in comunicat, adaugand ca rezolvarea diferendului cu democratii ar fi in interesul romanilor.


Problema acceptarii episcopului in PPE va fi decisa in prima sesiune a PE, fie la Bruxelles, in perioada 7-10 ianuarie, fie la Strasbourg, in perioada 14-17 ianuarie. Pana atunci Basescu are misiunea de a-si convinge europarlamentarii satelit ai Cotroceniului de necesitatea si utilitatea prezentei lui Tokes in grupul PPE. Sa vedem daca reuseste!


Dar oare de ce i-a promis Basescu sprijin lui Tokes? Si cum de-a iesit Tokes europarlamentar? Au vreo legatura stransa cele doua chestiuni?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.