Tokes: Harcov va fi populat cu …moldoveni!

Tokes: Harcov va fi populat cu …moldoveni!

0 362

Laszlo Tokes: Secuimea va fi populata cu …moldoveni!
Europarlamentarul Laszlo Tokes sustine ca exista un program guvernamental secret de populare cu cetateni din Moldova a judetelor Harghita si Covasna, acuzand totodata politicieni romani precum Adrian Severin si Victor Bostinaru ca se folosesc de manifestatiile de la Chisinau pentru a legitima „revendicari teritoriale”, relateaza Mediafax.

Opozitie fatisa fata de acordarea de cetatenie moldovenilor
Presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania califica drept regretabil si ingrijorator faptul ca mai multi politicieni romani incearca sa foloseasca manifestarile conduse de dorinta de libertate a tinerilor moldoveni pentru a legitima revendicari teritoriale, potrivit unui comunicat semnat de Laszlo Tokes.
El isi sustine afirmatiile prin faptul ca europarlamentarii PSD Adrian Severin si Victor Bostinaru au distribuit in Parlamentul European, la sfarsitul lunii martie, o invitatie la o „asa-numita conferinta istorica careia i s-a atasat o harta anexand Moldova Romaniei”.
„Folosirea in Parlamentul European a unei harti care ilustreaza anexarea Moldovei la Romania cu siguranta nu serveste interesele normalizarii relatiilor romano-moldovene”, este de parere presedintele CNMT.
In comunicat se mai arata ca majoritatea covarsitoare a elitei politice romanesti vede posibilitatea solutionarii conflictului in extinderea pe baza de drept subiectiv a cetateniei romane. Potrivit afirmatiilor lui Tokes, ca urmare a unei astfel de masuri, pe langa cei un milion si jumatate de persoane cu dubla cetatenie, inca cel putin un milion de cetateni moldoveni pot deveni cetateni romani.
„Pe de o parte, de mai bine de zece ani, in paralel cu propaganda slovaca si sarba, se duce o adevarata ofensiva diplomatica impotriva Conferintei Permanente Maghiare, a Forumului Reprezentantilor Maghiari din Bazinul Carpatic, a legii privind maghiarii de peste granitele Ungariei, a politicienilor maghiari care solicita pe cai pasnice dubla cetatenie maghiara si autonomia, pe de alta parte, in privinta extinderii dreptului la dubla cetatenie romana exista un consens absolut intre partidele parlamentare romanesti”, afirma Tokes. Pastorul europarlamentar este de parere ca „politica nationala romana aplica dubla masura”.

Popularea „Secuimii” cu moldoveni
Tokes readuce pe tapet tema popularii judetelor Covasna si Harghita cu moldoveni. Tockes sustine ca presedintele Consiliului Judetean Covasna, Sandor Tamas, ar fi fost contactat, prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor, de un cetatean din Republica Moldova cu solicitarea sa ofere celor dornici sa se repatrieze informatii privind „Programul Guvernului Roman de populare cu cetateni moldoveni a judetelor Harghita si Covasna”.
„Se pare deci ca exista un program guvernamental secret care ar popula teritoriile locuite de maghiari, in primul rand Secuimea, cu moldoveni care detin cetatenia romana”, sustine, in comunicat, Laszlo Tokes, care sustine ca modificarea proportiilor etnice prin implicarea statului contravine obligatiilor internationale asumate de catre tara noastra, cum sunt reglementarile Uniunii Europene si ale Consiliului European.
Episcopul sustine ca exista, astfel, posibilitatea ca politica guvernamentala romana, „cu revendicari teritoriale ascunse”, nu numai sa tensioneze si mai mult relatiile romano-moldovene, dar, in contextul „solutionarii” acestei probleme prin intentia de a modifica in mod fortat si artificial proportiile etnice, sa creeze si tensiuni interne in Transilvania, in Secuime.
El atrage atentia factorilor de decizie ai Uniunii Europene ca „si maghiarii din Transilvania, care solicita pe cale pasnica autonomia, pot fi pagubasi ai conflictului romano-moldovean”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.