TOATE-S VECHI SI NOUA TOATE …INCLUSIV FRUNDA!

TOATE-S VECHI SI NOUA TOATE …INCLUSIV FRUNDA!

0 94
(…) Autonomia comunitară a maghiarilor din România este sloganul pe care udemeriÅŸtii l-au lansat încă de când au apărut pe scena politică românească. A fost singurul „ÅŸlagăr” udemerist care a rămas neschimbat, reluat de-a lungul celor două decenii ÅŸi mai bine, mai ales în preajma alegerilor. Pe el ÅŸi-au clădit udemeriÅŸtii întregul eÅŸafodaj electoral de fiecare dată.
Un al doilea „pilon” pe care s-a bazat campania electorală maghiara a fost susÅ£inerea unui nou „cadru instituÅ£ional al României”. Sintagma este nouă, ce-i drept, numai că ceea ce se ascunde în spatele ei este tot o vechitură, la care udemeriÅŸtii au recurs cândva.
Văzând însă că nu au spor, ba din contră , le creează mai multe deservicii decât beneficii, au abandonat- o. Este vorba de acea idee parÅŸivă privitoare la federalizarea ţării, susÅ£inută de unul dintre candidaÅ£ii udemeriÅŸti la PreÅŸedinÅ£ia României, Borbely Imre, pe vremea aceea deputat de Gheorgheni, importat tocmai de la TimiÅŸoara.
Era pe la începutul anului 1996, când acest fruntaÅŸ udemerist se pornise într-un fel de turneu pre-electoral prin „secuime”. „Visul meu este o Românie federativă. Sper să conving destui cetăţeni români de avantajele incontestabile ale unui stat federativ”, a afirmat el atunci, la Miercurea-Ciuc. Dumnealui a ÅŸi explicat de ce anume vrea să transforme visul în realitate: „Pentru că tradiÅ£iile ÅŸi mentalităţile din Moldova sunt cu totul diferite de cele din Oltenia, Banat sau Ardeal. În concepÅ£ia mea – spunea fostul chimist devenit filozof – Banatul este Banat, Ardealul rămâne Ardeal, Moldova este Moldova, la fel ÅŸi Oltenia”!. Spre fericirea tuturor românilor, dar ÅŸi a României, el nu a convins atunci pe nimeni ca să-l aleagă preÅŸedinte, spre a-ÅŸi vedea visul întruchipându-se.
Acum, după 16 ani, Toro T. Tibor, emulul raspopitului Tokes, relansează ideile atât de dragi tuturor celor cărora România, în configuraÅ£ia ei teritorială de acum, le stă ca un ghimpe în ochi. Printre ei se află, chiar în primele rânduri, preÅŸedintele PPMT, care, relansând ideea dezmembrării ţării, are grijă să o transpună la noile realităţi existente: „Credem că actuala formă administrativă este o cauză a crizei în care ne aflăm ÅŸi suntem convinÅŸi că pentru România ar fi mai bun un cadru federalist”. Ba, mai mult, „federalizarea ar fi un instrument de luptă împotriva corupÅ£iei, pentru că acum cetăţenii români sunt închiÅŸi într-o Å£ară coruptă” ! Toro T. Tibor ÅŸi-a exprimat convingerea că „în Transilvania este mai puÅ£ină corupÅ£ie decât în Moldova sau decât în altă regiune”!
Lăsând la o parte criza ÅŸi corupÅ£ia pe care „un cadru federalist” le-ar lichida , fruntaÅŸul ppmt-ist…pare convins că acesta ar fi benefic ÅŸi pentru alte considerente, „chiar istorice, economice ÅŸi culturale, care ne arată că ar fi mai bine pentru România să aibă provincii mai mari, organizate federalist”. Ar fi, deci, ideal ca România să facă parte din acel „club al federaliÅŸtilor” europeni!
Cum anume vede el viitorul federalist al României, ne-o ÅŸi explică: „Prin crearea unor regiuni mai mari pe considerente istorice, economice, culturale, cu instituÅ£ii proprii, inclusiv parlamente regionale, cu competenÅ£e decizionale, care în prezent aparÅ£in administraÅ£iei centrale, Parlament, Guvern sau alte instituÅ£ii”. Sunt multe idei trăznite – dacă nu cumva chiar tâmpite! – în spusele regionalistilor de genul lui Toro T. Tibor (si mai nou,consilierul guvernamental Frunda Gyorgy ! ( De exemplu, cred că mulÅ£i ar dori să-l întrebe cum anume acel „cadru federalist”sau regionalist, pe care-l sustine, ar lichida criza economico-financiară pe care o traversează întreaga Europă, nu doar România ? Cum ar lichida el acea plagă socială a corupÅ£iei, ce s-a întins ca o caracatiţă în România,inclusiv in UDMR, dar de care nu este străină nici Europa?).
Prin ce anume a constatat că „în Transilvania este mai puÅ£ină corupÅ£ie decât în Moldova”? (Ce-i drept, aici Toro T. Tibor ÅŸi-a găsit un susÅ£inător de nădejde în persoana unuia care s-a săturat de mult de România, ardeleanul, care spune că e ÅŸi român, Sabin Gherman, cel căruia, ca răsplată, Paszkany Arpad i-a asigurat un locuÅŸor cald ÅŸi bine plătit la TV Transilvania Live.
De acolo aruncă cu săgeÅ£i înveninate ÅŸi cu vorbe ticăloase spre ăia de dincolo de munÅ£i, pentru că vom pune ÅŸi noi odată steagul pe CarpaÅ£i”!.) Åži, desigur, nu aÅŸ putea încheia rândurile de faţă fără să-l rog pe Toro T. Tibor să ne explice cum anume „considerentele istorice, economice ÅŸi culturale ne-ar arăta că ar fi mai bine pentru România să aibă provincii mai mari, organizate federalist”? Mai concret: pe ce te bazezi, stimabile, când susÅ£ii astfel de gogomănii revanÅŸarde cu iz antiromânesc?!
 
Prof.Ilie Sandru
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.