TOATE MARILE PUTERI GANDESC LA FEL!! Raportul exista in arhive, nu-i...

TOATE MARILE PUTERI GANDESC LA FEL!!
Raportul exista in arhive, nu-i o plasmuire! (1)

0 105
Aceasta este traducerea unui raport secret german, care poartă data de 4 noiembrie 1940. Autorul acestui text sugereaza strategia de acÅ£iune a Germaniei naziste în România, la două luni de la alungarea regelui Carol al II lea ÅŸi la puÅ£ină vreme de la sosirea Misiunii militare germane la Bucuresti.
Documentul se găseÅŸte la Arhivele NaÅ£ionale ale României, Fondul Microfilme SUA, rola 258 cadrul 1405523. Raportul a fost recuperat din arhivele naziste, de catre armata americană, însă, din păcate, nu a fost înregistrată provenienÅ£a lui. După ton, vocabular ÅŸi atitudine , pare să fie elaborat de un membru al NSDAP. DiplomaÅ£ii ÅŸi economiÅŸtii celui de-al treilea Reich rareori se exprimau atât de direct în rapoartele scrise.
Dincolo de originea acestui raport ÅŸi identitatea necunoscuta a autorului său,acesta lasa sa se intrevada un nivel modest de cunostinte si capabilitate de apreciere. Chiar este ÅŸocant, prin superficialitate, acest raport-viziune asupra trecutului ÅŸi viitorului României provenit din partea unui personaj ce presupune o anumita autoritate, daca a fost insarcinat cu o astfel de misiune! Din pacate, si in ziua de azi găsim destui români care susÅ£in in scris idei asemănătoare…
Pe de altă parte, acest document scoate la lumină adevărata părere a naziÅŸtilor faţă de legionari. Cât despre viitorul rezervat României, lucrurile sunt spuse limpede: o colonie furnizoare de materii prime ÅŸi forţă de muncă.
 
Raport german din 4 noiembrie 1940
"România de pe cele două părÅ£i ale CarpaÅ£ilor reprezintă două entităţi diferite. Transilvania ÅŸi Banatul sunt marcate de Europa Centrală; Valahia, Moldova ÅŸi Å£inuturile de la gurile Dunării sunt mai degrabă oriental-asiatice. Încă din secolul al X lea cultura ţărănească ÅŸi orăşenească a Imperiului a ajuns până la arcul carpatic. De cealaltă parte a CarpaÅ£ilor nu s-a putut clădi ceva asemănător, de aici începe un spaÅ£iu colonial care nu este capabil să trăiască într-un mod propriu ÅŸi este influenÅ£at de formele exterioare. Valahia ÅŸi Moldova au fost dependente de imperiile german, turc ÅŸi rus ÅŸi din păcate, la dorinÅ£a acestor puteri au devenit state "independente".
"NaÅ£iunea română" nu este nici în ziua de azi nimic altceva decât o legendă a istoriografiei. Până în secolul al XIX lea nu a existat de fapt decât o viaţă vegetativă a micului popor de ţărani ÅŸi păstori valahi care număra cu puÅ£in peste un milion de oameni care niciodată nu au avut o clasă conducătoare proprie, ci niÅŸte profitori patriarhali care se schimbau adesea. ÎnmulÅ£irea de zece ori a acestei populaÅ£ii în secolele XIX ÅŸi XX s-a reuÅ£it prin apariÅ£ia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole.
Această mare ÅŸansă economică s-a transformat, ca la toÅ£i primitivii, într-o creÅŸtere a populaÅ£iei. De aici a rezultat un număr mai mare ÅŸi o clasă de mari proprietari lacomi , care nu aveau nici o legătură cu pământul ÅŸi cu masele muncitoare; fără să existe un popor ÅŸi cu atât mai puÅ£in o naÅ£iune.
PuÅ£inul care are legătură cu voinÅ£a poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraÅ£i aici ca forţă de muncă (! n.n.), în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinÅ£a de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă.
Aceasta nu putea să fie altfel, spune Garda de Fier deoarece clasa conducătoare străină , orientată doar spre câÅŸtig a nimicit toate încercările de îmbunătăţire. Faptul că turcii, grecii, evreii ÅŸi alÅ£i străini au devenit zeii idealului îmbogăţirii fără limite ÅŸi acceptarea corupÅ£iei ca sistem au făcut ca aceste dorinÅ£e idealistice să nu aibă nici o ÅŸansă.
Abia revoluÅ£ia din 1940(!) a dat ocazia unei renaÅŸteri a poporului român pentru o viaţă de naÅ£iune independentă. Ar fi o greÅŸeală acceptarea necritică a acestei teze a Gărzii de Fier. Este adevărat că miÅŸcarea lui Codreanu este cea mai puternică expresie de sănătate ÅŸi voinţă proprie care a apărut în rândurile populaÅ£iei României. Putem astfel vedea că există aici substanÅ£e ale unei rase vrednice. Este însă îndoielnic că acestea sunt destul de puternice pentru a crea un stat ÅŸi a transforma o populaÅ£ie într-un popor. În primul rând nu există un conducător ÅŸi nici o clasă conducătoare. Codreanu ÅŸi 17.000 de comandanÅ£i subordonaÅ£i au fost înlăturaÅ£i ÅŸi "poporul" nu s-a miÅŸcat.
 
Continuare in numarul de maine
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.