Tinutul Secuiesc – intre referendum local sau national

Tinutul Secuiesc – intre referendum local sau national

0 82

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, joi, ca, din punctul sau de vedere, nimeni nu se poate indoi de existenta Tinutului Secuiesc si, spune el, ar vrea ca cineva sa ii explice „care e problema cu acest tinut. Borbely Laszlo a declarat ca discutiile referitoare la Tinutul Secuiesc sunt binevenite, insa „nimeni nu poate pune sub semnul intrebarii” existenta acestuia, chiar daca autoritatile din Covasna nu ar fi propus organizarea unui referendum in acest sens, potrivit Mediafax.
„Se discuta foarte mult si e bine sa se discute. De ce? Pentru ca oricine, orice ar spune – si dupa parerea mea acest lucru nu depinde de referendumuri, e sincer parerea mea personala daca vreti – Tinutul Secuiesc exista si nimeni nu poate pune sub semnul intrebarii acest lucru, asa cum exista Tinutul Motilor, asa cum exista Tara Barsei, asa cum exista Oltenia sau alte regiuni istorice”, a declarat Laszlo Borbely.
In opinia acestuia, problema creata in jurul intentiei autoritatilor covasnene de a organiza referendumul pentru Tinutul Secuiesc este artificiala, creata de politicienii romani care vor sa-si majoreze capitalul electoral: „In ceea ce ma priveste, nu am nicio emotie suplimentara pentru ca, de cand suntem aici si romani si maghiari si alte nationalitati, pentru mine acest tinut are o traditie, o cultura care exista si nu este impotriva altora. Dati-mi voie sa va pun si eu o intrebare, nu trebuie neaparat sa-mi raspundeti. Care-i problema cu acest Tinut Secuiesc? Sa-mi explice cineva care-i problema? Il bagam in traista si ducem undeva acest tinut? Care-i problema? Eu cred ca este o problema artificiala creata de unii politicieni care in 2011 inca mai cred ca pot face o campanie si sa mai castige 0,5 la suta din voturi. Vorbesc de politicienii romani, care acum s-au aliniat asa, intr-un consens national”.

Va reamintim ca, in plen, Consiliul Judetean Covasna a adoptat, luni, un proiect de hotarare cu privire la organizarea unui referendum local, in 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale Tinutul Secuiesc.
Grupul consilierilor PCM a depus, inca in luna iulie, la Consiliul Judetean Covasna, un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum local in judetul Covasna, prin care oamenii sa fie consultati daca doresc ca, in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc.
In document se preciza ca la referendum populatia va fi intrebata: „Ca locuitor al judetului Covasna, doriti ca in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc, cu teritoriul si prerogativele descrise in proiectul de lege cu titlul: Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc?”.

PSD Covasna propune referendum national
Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, considera oportuna organizarea unui referendum national in cadrul caruia toti locuitorii tarii sa aiba posibilitatea sa isi exprime punctul de vedere cu privire la infiintarea ”Tinutului Secuiesc”. Horia Grama a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca problema crearii unei ”enclave etnice autonome” in inima tarii nu este o problema de interes local, ci national, potrivit Agerpres.
”Poate ca ar trebui declansat un referendum national sa vedem daca romanii sunt de acord cu transformarea statului, ca sa nu mai fie stat national unitar, si cu infiintarea acestei enclave autonome”, a declarat Horia Grama, mentionand ca ”acest demers ar fi normal cata vreme judetele Covasna si Harghita fac parte din Romania”.
Horia Grama a mai adaugat ca va discuta aceasta propunere cu conducerea centrala a partidului pentru a se vedea in ce masura este fezabila: ”Personal cred ca un astfel de referendum ar lamuri odata pentru totdeauna aceasta problema. (…) Ceea ce nu inteleg eu e de ce in Romania, unde sunt asigurate toate drepturile minoritatilor si am putea spune ca suntem campioni ai democratiei din acest punct de vedere, se insista pe chestiuni anticonstitutionale”, a declarat Horia Grama, facand trimitere la referendumul local pentru infiintarea ”Tinutului Secuiesc” initiat recent de Consiliul Judetean Covasna.
Acesta a mentionat ca nu a vazut nicio reactie din partea premierului Boc ori a presedintelui Romaniei cu privire la acest demers, drept urmare va depune o interpelare pe aceasta tema in Parlament.
”Faptul ca nici premierul Emil Boc si nici presedintele Romaniei nu au reactionat ma duce cu gandul ca ar putea sa existe o complicitate cu UDMR si Partidul Civic Maghiar (PCM) in ideea de a fi de acord cu reimpartirea administrativa asa cum o vrea Basescu, facandu-le niste concesii, cum ar fi ca judetele maghiare sa ramana independente”, a mai spus Horia Grama.
Deputatul PSD a mai spus ca propunerea de infiintare a ”Tinutului Secuiesc” nu poate fi acceptata deoarece reprezinta nu doar o incalcare a Constitutiei, ci si ”o sfidare la adresa poporului roman, a istoriei si idealurilor acestuia”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.