Tinerii din noua generatie… Or fi minciuni chestia cu incapacitate de a...

Tinerii din noua generatie… Or fi minciuni chestia cu incapacitate de a rezolva ecuații și calcule elementare? Ei vor schimba România?

Tinerii. Generația nouă. Ei vor România. Ei nu mai acceptă „corupția”. Ei vor schimba România. Ei nu pot fi manipulați. Ei au studiat. Ei studiază. Ei nu sunt țărani. Ei vor schimba România.
Le știm. Le-am auzit, le vom mai auzi. Acestea și altele sunt șabloanele postulate de anumite părți ale mass-mediei atunci când e nevoie de stârnirea unei masse critice, pentru a declanșa o anumită mișcare de protest sau de contestare.
Realitatea? Realitatea este însă, dezamăgitoare. Cruntă. Nemiloasă. Mărturia unui manager de resurse umane, despre experiența intervievării unor tineri aplicanți pentru un loc de muncă în București.
Teste elementare, de logică sau de perspicacitate, picate. Minciună, incapacitate de a rezolva ecuații și calcule elementare. Ei vor schimba România.
Mărturia a apărut pe siteul profesorului de economie, Bogdan Glăvan:
„Deschid job. 200 aplicanți. Teoretic wow. Jobul are în titlu salariul. Decid sa îi invit pe toți.
Decid sa ii vad pe toți în ideea că poate unii au abilități speciale. Din 200 aplicanți 190 confirmă că vin. Clădire de birouri imensa. Le dau pe email și pe Whatsapp harta google maps și toate detaliile.
Ajung 80 de persoane. Restul își închid telefoanele.
Bun, zic eu, am mai triat din ei.
Din cei 80 câțiva au CV-uri bune.
O fata cu doctorat la ASE, facultatea mea de suflet.
Un băiat cu experiență prin HP.
Ea nu știa că TVA există. Credea că e doar o convenție ipotetică. El nu știa să folosească ca lumea un PC. Zic, băi, hai să îi vad pe toți.
Pleacă ăștia 2, vin următorii.
Mă sună ea că nu știe să ajungă acasă fiindcă nu găsește o trecere de pietoni (I kid you not).
Mă sună el să îi spun cu ce autobuz e cel mai ușor să se întoarcă la Victoriei, că sigur și noi plecăm acasă și știm.
Trecem peste. Ajunge la următorul lot. Zob. Niciunul nu vorbește ca lumea engleza. Unii au trecut în CV testul de limba Cambridge.
Trecem peste. Le dau o testare banala.
Testul se da cu laptopul in fata. Pot folosi absolut orice site, calculator, facebook etc. Durata testului este de 1 ora si jumatate.Daca pretul unui produs cu TVA este de 111 lei, cat este pretul fara TVA?
Praf iar toți așa că mă enervez. Și le iau din manualul de matematica de clasa a 8-a o banalitate.
Un taran vinde mere in piata. Pretul unui mar este de 8 lei, si taranul are 89 de mere. Primele 10 le vinde fara reducere. Urmatoarele 40 cu o reducere de 10%. Iar la restul reduce pretul cu inca 20%. Care este pretul ultimului mar vandut?  Cati bani a pierdut taranul din reducerile acordate.
Niciunul nu o face. Unii se apropie.
Și zic, bai, stai asa. Că sigur știu cu calculatoare. Le dau voie cu laptopul. Nimic.
Un tren merge de la Bucuresti la Pitesti cu viteza medie de 50 KM/H. Trenul opreste motorul la mijlocul drumului jumatate de ora. Apoi continua catre Pitesti. Cautand pe Google distanta dintre orase, si stiind ca trenul consuma 40L pe ora, cat consuma trenul?
Ce este mai important: sa tratez 100 clienti de nota 9 si unul de nota 2, sau 100 de clienti de nota 8.95? Argumentati
Daca o zi de cazare este definita ca intervalul de minim 1 minut si maxim 24 ore (de exemplu de astazi ora 12 pana maine ora 12 este o zi, iar pana la ora 12:01 avem 2 zile), cate zile avem din 28.07 in 13.08?

Pe birou aveti un plic a carui greutate este scrisa pe plic. Folosind Google & telefonul de pe birou, gasiti cel mai rapid mod ca acest plic sa ajunga in soseaua Floreasca numarul 32, in limita unui buget de 80 RON. Scrieti suma si durata aproximata de sosire a plicului la destinatar.
Am avut unul singur ce s-a prins ca il poate trimite cu taxiul!
In plic aveti bancnote din diferite tari. Identificati bancnota NON EU.
De fapt, toate din plic erau bancnote EU. Sa vezi ce simpatici sunt, că 90% zic ca e coroana ceheasca. Daca eram magar puneam leva in plic. Nu am pus.
Gasiti cel mai bun pret pentru o calatorie Bucuresti – Bangkok cu avionul si maxim 6 escale, in intervalul 10-20.11 (+/- 5 zile in ambele capete de interval), cazare maxim 7 nopti la un hotel de 3* si estimati costul vietii pe zi folosind Google si cateva produse uzuale (o sticla de cola, o pizza, samd).
Produceti un buget total MINIM in care v-ati putea incadra.
Din 200 de inși nu îl face unul.
Și le dau un test de pe net.
Măsoară viteza de tastare.
Unii au Politehnica.
Unii au ASE.
Maxim 30 cuvinte pe minut – scor. Viteză de leșinat (orientativ, eu am 120).
Zic, bai, nu se poate. Poate au abilități sociale.
De la ei aflu că, de fapt, situația stă așa: 50% nu vor jobul însă vin pentru că iau bani de la părinți și îi obligă să aplice.

Mulți bani. Media e de 1200 RON. Gen părinți pensionari, copii la 32 ani. Părinții la țară,  ăștia rămân cu apartamentul din București. 20% vin la interviu în cazul în care, Doamne ferește, nu prind Start Up Nation ca backup. Și îți zic pe față că dacă văd că le merge și se pricep, visul lor e să deschidă o firma concurentă.
Și uite așa mai rămân 30%.
Decid să trimit 5 să facă medicina muncii.
Căutam 3 persoane, dar am zis că iau crema după o luna-doua.
Pe 3 din cei 5  nu îi mai văd niciodată.
Angajatorul trebuie sa le plătească legal medicina muncii. Le-am dat bani (120 Ron și ei au dispărut). Instant.
Rămân cu 2.
Din cei 2 unul zice că dacă au rămas doar 2 el nu mai vine, că se înțelegea bine cu o fată din grup și el de asta venea de fapt.
Că poate avea șanse.
Aș avea să angajez o persoană. Cel care a venit.
Salariu net 2500 + bonusuri la poziția recrutată. Am un site și căutăm pe cineva să răspundă la mailuri.
8 ore pe zi de la 9-17. PlayStation în birou. Genul ăla de firma. Transport decontat.
Așa și… best ever, ăsta unic angajat, vine de mai departe. Și i-am zis, băi, îți dau un Logan de firmă, sa nu te mai chinui dimineața. Și îți dau și carburant. Stă în ceva complex rezidențial, nu e departe dar e aiurea de venit.
Și zice ăsta: decât cu Logan prefer cu RATB, că mă mai vede lumea și mă fac de râs.
End of story
Am martori :)))”

***

Comentariul profesorului Glăvan: „Deci, ce părere aveți? Testul Pisa este mic copil. Chiar se dă la copii. Ăsta e mai tare fiindcă se dă la oameni mari, iar nivelul analfabetismului funcțional abia la vârsta de 20-25 de ani începe să fie reflectat corect și să doară.
Să bifăm obiectivele ciuce ale UE, cu nșpe la sută tineri cu studii superioare? Bifat!
Vreți să mergem la vot, fiindcă doar asta poate schimba România? Cum să nu…
Vrei să protestăm pentru… orice vreți voi? Imediat!
O creștere de salarii se impune. Fără nici cel mai mic dubiu, România are nevoie de o creștere de salarii!
Ah, să nu uit, prioritar în România este să cumpărăm avioane de luptă, în special din acelea scumpe și moderne la mâna a treia. Și, desigur, prioritar este să facem autostrăzi”.

 

 Iată ce spunea Socrate
“Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni.
Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei însişi ar şti totul şi ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte.”
(Socrate -400 î.Hr)

Au trecut peste 2500 de ani….Am ajuns!!!… de unde am plecat!
Puţini ştiu însă că, atunci când Socrate spunea asta, Atena tocmai se prăbuşise deja din cauza acestei realităţi sociale decadente, moleşită de bunăstare, pierduse toate războaiele şi era ruinată.
Când  Socrate le-a pus în faţă aceasta oglindă, soluţia imediată a fost… condamnarea lui la surghiun sau sinucidere! El a preferat sinuciderea!
Şi astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodată, pun în evidenţă unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal :prostia comunităţilor umane.
Şi s-a rejudecat  procesul…
După 2500 de ani Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viaţa pentru învăţătura şi activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocaţi şi apărători ai drepturilor omului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.