Tinerii care se culca devreme sunt feriti de depresii

Tinerii care se culca devreme sunt feriti de depresii

0 63

Tinerii care se culca seara inainte de ora zece au sanse mai reduse sa faca o depresie decat aceia care se culca dupa miezul noptii, indica rezultatele unui studiu din revista SLEEP, publicat pe pagina de internet medicala WebMD, citata de ziarul olandez Algemeen Dagblad, in editia de sambata.
Cercetatorii presupun ca somnul reprezinta un fel de protectie contra depresiei si a gandurilor de sinucidere. Cine se baga sub patura dupa miezul noptii are cu 24 la suta mai multe sanse de a face depresie, iar sansa aparitiei gandurilor de sinucidere creste cu 20 la suta. Si numarul de ore dormite joaca un rol, cine doarme mai putin de cinci ore pe noapte avand sanse mai mari cu 71 de procente de a face depresie si cu 48 de procente mai mari de a avea ganduri de sinucidere decat cei care dorm opt ore.
Cercetatorii au analizat datele de la 15.569 de adolescenti si parinti ai acestora, care au participat intre 1994 si 1996 la un studiu referitor la sanatatea adolescentilor. In medie, adolescentii investigati dormeau 7 ore si 53 de minute, in conditiile in care timpul de somn necesar este estimat la circa 9 ore. Marea majoritate (70 la suta) din tineri au afirmat insa ca mergeau la culcare conform limitei de timp stabilite de parinti.

Somnul insuficient duce la capriciozitate si reduce capacitatea de adaptare la stres si la conditiile de viata, ceea ce poate influenta relatiile cu familia si prietenii, indica studiul.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.