Timpul unei calatorii in Romania se dubleaza fata de cel in Occident

Timpul unei calatorii in Romania se dubleaza fata de cel in Occident

0 154

Daca masina X porneste din Frankfurt, Germania, via Austria si Ungaria, directia Bucuresti, iar masina Y porneste din Bucuresti, via Valea Prahovei, Nadlac, Ungaria si Austria, catre Frankfurt, ambele deplasandu-se pe drumuri europene, cu o viteza adaptata la conditiile de trafic, unde credeti ca se vor intalni cele doua masini?! Va spunem noi: pe teritoriul Romaniei, inamolite, inzapezite, blocate in „gropi-capcana”.
Si atunci cum sa mai fie o stire de ultima ora faptul ca durata de timp parcursa intr-o calatorie de un numar oarecare de kilometri, in Romania, este de doua ori mai mare decat aceeasi calatorie, cu acelasi numar de kilometri in Occident. Infrastructura din Romania este la pamant si asta o stim cu totii.
Insa efectul de bumerang se rasfrange asupra intregii economii mai repede decat ne-am fi asteptat.
„Este foarte greu sa atragi investitii daca nu ai infrastructura”, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului, Shachar Schaine.
El a afirmat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri in Romania dureaza dublu fata de tarile din vestul Europei, informeaza Mediafax.
Consiliul Investitorilor Straini a avansat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achiziilor publice de infrastructura rutiera.
Romanul nu a inteles inca o zicala: „suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine”, asa ca licitatiile pentru lucrarile in domeniu se aplica dupa aceeasi metoda comunista: cel mai mic cost evaluat pentru lucrari, bunuri si servicii generale, precum si cea mai bine cotata propunere pentru servicii de consultanta.
Mai este ceva pana vom intelege sa punem in aplicare practicile europene in domeniul achizitiilor publice care ar trebui utilizate ca referinta obligatorie, iar licitatia sa fie adaptata la nevoile reale ale proiectului.
„Avand in vedere rezultatele nesatisfacatoare ale anului 2009, este esential ca Guvernul sa atinga un nivel inalt de atragere de fonduri UE. Romania este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene”, a declarat Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Straini si director general al producatorului de ciment Holcim (Romania), informeaza aceeasi sursa.
El a apreciat ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura in acest an sunt suficiente daca vor fi utilizate pentru proiecte clare, care sa fie finalizate, la acestea urmand sa se adauge bani proveniti de la Uniunea Europeana.
Consiliului Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si are 110 companii, care au investit pana in prezent in Romania peste 30 de miliarde de euro si au aproximativ 180.000 angajati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.