“TIMPUL EUROPEI” S-A OPRIT IN ANUL 1940!

“TIMPUL EUROPEI” S-A OPRIT IN ANUL 1940!

0 63

Deac Andrei

In limba maghiara “Timpul Europei” (Europai Ido) este titlul unei publicatii periodice ce apare la Sf.Gheorghe.Numar de numar, o parte din articolele acestei reviste sunt pline de indemnuri antiromanesti, promovand ura rasiala, antisemitismul si xenofobia.
Apropierea campaniei electorale in care publicatia in cauza este declarat atasata noii formatiuni politice PCM (Partidul Civic Maghiar) a intaratat si mai mult isteria fata de romanii din zona, pe care nu-i scoate din expresii si calificari de necrezut.
Cel mai inversunat dintre redactori este un oarecare CSIKI SANDOR, care tocmai pentru a nu ramne un oarecare, incearca sa fie portavocea celor mai revansarde cercuri maghiare din Ardeal.
Dupa Csiki Sandor si publicatia pe care o slujeste, romanii sunt (…)“ invadatori nerusinati, primitivi si salbatici, caini de pe malul Dambovitei, cotropitori ai pamanturilor noastre, valahi imputiti ”, etc. De ce ? In mintea tulbure a acestui horthyst de tip nou, emul al fostului informator Tokes Laszlo, lanseaza in spatiul public vrajba si incitare, sustinute de minciuni flagrante : (…) “ maghiarul a fost izgonit din Transilvania, de pe pamantul secuiesc, din locul natal si a fost mutat dincolo de munti. (!?! n.n.) In acest timp, cetatenii romani erau parasutati sistematic in Tara Transilvaniei ocupate. Deoarece veneticii erau de rangul intai, majoritatea lor aterizau in posturi banoase, ofiteri bine platiti, sefi de Politie si informatori insetati de sange, maghiarii devenind subalterni sau slugi.”
Pentru acest derbedeu al condeiului, ca lucrurile sa revina ”la normal”, Constitutia Romaniei este prima lege ce trebuie incalcata! Textual, acest sovin xenofob scrie fara rusine: (…) “ Sa nu aveti incredere in Constitutia falsa, in legile perfide, potrivit carora suntem la fel cu cei care ne-au invadat. Mai degraba ridicati-va ochii spre cer si va hotarati soarta cu indrazneala! Atunci veti fi de rang egal cu strainii invadatori nerusinati. Consanguinii mei, cetateni de rangul al doilea: ARUNCATI-VA LANTURILE! “ (…)
Daca n-ar fi fost articolele turbat antisemite ale acestei publicatii, probabil ca atatea murdarii antiromanesti n-ar fi iesit dintr-un anonimat, cumva protejat lingvistic. Clubul Roman de Presa a fost sesizat totusi, in urma cu cateva luni. Atunci reactia d-nei Simon Ildiko, pe post de redactor sef, a fost cea a caprei raioase care tine coada sus ! “Ni se incalca libertatea de exprimare”, striga dumneaei din Sf.Gheorghe, unde i se pare ca este in alta tara si isi putea permite orice !
Desigur, tirajul sovinei publicatii a crescut spectaculos in randul cititorilor de limba maghiara, iar simpatia conducerii Partidului Civic Maghiar, adversar al UDMR, s-a adaugat in proportie si mai mare. Poate tocmai de aceea, in fiecare numar, articolele antiromanesti, cu sustineri mincinoase de la un cap la altul, au continuat sa apara fara pic de decenta interetnica, la care, altfel, se face des referinta!
Adevarat, au lasat-o mai moale cu atitudinea antisemita, pentru ca Statul Israel a stiut sa-si apare onoarea, demnitate si istoria propriului popor. Mai pe ocolite, trimiterile si simpatia publicatiei pentru formatiuni xenofobe cu manifestari fasciste, antisemite, ce activeaza in Ungaria, abunda in continuare in paginile fituicii bilunare “Europai Ido”.
In numele dreptului la libera exprimare, acesti derbedei de presa ce amenintau cu Tribunalul de la Strasbourg, instiga in continuare si dezinformeaza exact ca publicatiile xenofobe ce au aparut dupa Diktatul de la Viena, din 1940, anul in care, pentru ei, s-a oprit “Timpul Europei”!
Mai ales acum, in campania electorala, se vor dezlantui si mai mult. Promitem sa stam cu ochii pe ei!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.