Timis: Delta Banatului

Timis: Delta Banatului

0 259

In fiecare sezon estival, Timisul asteapta in jur de 200.000 de turisti, numarul strainilor care au manifestat interes pentru ofertele de vacanta din judet fiind in crestere. Chiar daca vin doar pentru cateva zile in care au de perfectat afaceri, oaspetii nu ar trebui sa piarda ocazia de a se desprinde de oras pentru cateva ore, timp in care pot vizita Rezervatia Ornitologica de la Satchinez, supranumita Delta Banatului, adevarat paradis al pasarilor, situata la 28 de kilometri de Timisoara.
In urma cu mai bine de doua sute de ani, intreaga campie joasa a Banatului era mlastinoasa, datorita inundatiilor periodice si frecventelor schimbari ale cursurilor de apa, mediu fiind prielnic pasarilor acvatice, care, prin numar si diversitatea speciilor, stapaneau mlastinile.
Legenda spune ca localitatea Satchinez este locul de obarsie al lui Pavel Chinezu, comite al Timisoarei, renumit conducator de osti al lui Matei Corvin. Mlastinile se alimenteaza de la numeroasele izvoare, care se aduna in Valea larga a Ierului, unde formeaza un lant de balti, cu ostroave si peninsule, pe care cresc in voie paduri de stuf, gravate pe alocuri cu specii de plop si salcam, decorate cu perdele de liane.
Andrei Kiss, doctor in stiinte biologice, seful Sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Banatului din Timisoara, relateaza ca pe parcursul studiilor sale a reusit sa identifice 5 specii de pasari sedentare, 55 de specii de pasari oaspeti de vara, 36 de specii de pasari de pasaj si 17 specii de pasari oaspeti de iarna. Mai mult de jumatate din speciile de pasari cunoscute in Romania pot fi vazute si in aria restransa de 104 hectare a Rezervatiei Ornitologice de la Satchinez, unele dintre ele fiind declarate monument al naturii.
Printre „perlele ornitologice” ale Deltei Banatului, care cuibaresc in zona si pot fi admirate de vizitatori tot timpul, se regasesc egreta mica, egreta mare, starcul galben, cormoranul mic, cataliga, toate fiind monumente ale naturii, sau starcul de noapte, buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, starcul cenusiu, corcodelul pitic, corcodelul mare, rata salbatica, gainusa de balta, lisita, carstelul-de-apa, crestetul pestrit, nagatul, chirighita, boicusul sau codobatura-cap-negru si altele. Dintre rapitoare amintim eretele de stuf, vanturelul de seara, vinderelul rosu, soimul randunelelor, ciuful de campie si cucuveaua. Alaturi de ele vietuiesc in armonie limicole, rate si gaste salbatice, cocori si pasari cantatoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.