Timis: Comemorare Tarzan

Timis: Comemorare Tarzan

0 337

Cartierul Iosefin, unde s-a nascut celebrul actor american Johnny Weissmuller – cel care a interpretat, in urma cu cateva zeci de ani, rolul lui Tarzan – a fost sarbatoare la sfarsit de saptamana. Locuitorilor fiindu-le oferita o paleta larga de manifestari, concurs de desene cu tema „Canalul Bega in Iosefin”, dupa care, de la ora 14,00, la Teatrul „Julia” din Piata Maria, trupa Haz’ard au prezentat spectacolul pentru copii „D-ale lui Caragiale”. Tot aici, istoricul Ioan Hategan va expus mai multe harti vechi si carti privitoare la cartierul Iosefin.
Duminica, dupa Cupa Cartierului Iosefin la fotbal, competitia desfasurandu-se la baza sportiva de pe strada Lacului si expozitia culinara de la Sala Lira, s-a incheiat cu un concert al fanfarei Pro Amicitia.
Sarbatoarea s-a terminat cu un alai cu torte aprinse, pe principalele artere ale cartierului, iar cei mici se vor putea plimba cu un tramvai de epoca.
Iosefinul are un parfum aparte, aici fiind lansat, in urma cu aproape doi ani, primul ziar de cartier numit „Foaia Iosefinului”, intr-un tiraj de 5.000 de exemplare, initiativa apartinandu-le cetatenilor din Consiliul consultativ de cartier Iosefin, care au copiat modelul din orasul francez Molhouse, infratit cu Timisoara, iar pentru o documentare in acest sens, membrii forului consultativ au facut chiar si o vizita in Franta.
Primarul Gheorghe Ciuhandu spune ca, de altfel, si ideea sarbatorilor de cartier, evenimente care acum se desfasoara anual in sase zone din Timisoara apartine comunitatii franceze.
Iosefinul a fost primul cartier din Timisoara care si-a infiintat si propria sarbatoare, „Zilele Iosefinului”, in anul 2006, acum ajungand la cea de-a IV-a editie.
Cartierul Iosefin sau „al Majestatii Sale Josef al II-lea”, se apropie de implinirea a 236 de ani de cand a primit numele imperial. Potrivit documentelor, „in 1773, cu preinalta bunavointa a lui Josef II, noile Maiere Germane se boteaza dupa numele Majestatii Sale, Josefin”.
In timpul celei de-a treia calatorii pe care a efectuat-o in Banat, imparatul a ajuns cu suita la marginea regiunii, de unde a trimis solie la Timisoara, prin care anunta ca nu va innopta in niciun palat, ci in hanuri si case de oameni, fara fast. Intre 11 si 13 mai, imparatul a vizitat orasul, avand intalniri cu oficialitatile administrativ-militare si bisericesti ale urbei. Prima constructie ridicata de „iosefinisti” a fost biserica romano-catolica.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.