Tigarile se scumpesc cu 50 la suta

Tigarile se scumpesc cu 50 la suta

0 154

Majorarea accizelor va duce la dublarea preturilor la bauturile alcoolice si scumpirea cu 50% a tigarilor. Aceasta masura a fost „adoptata neoficial” de Ministerul Finantelor, dupa cum informeaza ziarul Gandul.
„Se doreste cresterea accizelor la produsele intermediare si produsele spumoase de la 51 de euro pe hectolitru la 100 de euro. Cum acciza reprezinta 85% din pretul final, vom asista la o dublare a preturilor la bauturi alcoolice”, a declarat vicepresedintele organizatiei patronale „Garant”, Radu Morariu, citat de aceeasi sursa.
Principala grija a comerciantilor „onesti” cu privire la aceasta masura este accentuarea fenomenului de contrabanda, care ar permite achizitionarea acestor produse „pe sub mana”.
Radu Morariu sustine ca evaziune se face si prin magazinele de tip duty free, unde whisky-ul se vinde la pret de vodca. „Whisky-ul trebuie sa stea la invechit minimum cinci ani, in timp ce vodca doar 40 de zile. Nu se pot obtine asemenea preturi la whisky decat daca este contrafacut”, a explicat Morariu.
In prezent, acciza la tigari este de 50 de euro pentru mia de tigarete, dar guvernul doreste marirea ei la 64 de euro, masura ce ar fi trebuit adoptata de la 1 ianuarie 2010.
Taxele reprezinta o cota importanta din pretul fiecarui pachet de tigari, pe primul loc fiind traditionalele tigarete „Carpati”, la care acciza, taxa pe viciu si TVA-ul reprezinta 87% din pretul de vanzare al acestora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.