Tiganii la Prefectura

Tiganii la Prefectura

0 59

Nu este vorba de cersetorii care pot fi intalniti pe acolo, prin zona Prefecturii. Este vorba de intalnirea de ieri dintre prefectul Ion Gontea si reprezentantii tiganilor din judet.
Pentru un dialog eficient cu aceasta comunitate, la initiativa prefectului, au fost desemnati 17 delegati din toate localitatile unde ponderea acestei etnii depaseste 20%, probabil bulibasii de pe acolo, ca sunt mai grasi si au invatat sa vorbeasca si ceva mai frumos.
„Stabilirea acestor delegati este un prim pas in realizarea unei comunicari reale cu comunitatea rroma din judet. Ei vor avea rolul de a face legatura dintre membrii etniei si autoritatile locale, astfel incat nevoile rromilor sa fie cunoscute atunci cand se contureaza diferite proiecte de investitii in unitatile teritoriale. Al doilea pas este ca o parte dintre delegatii desemnati sa devina membri ai Grupului mixt de lucru pentru problemele rromilor, o structura care functioneaza la nivelul Prefecturii, din care fac parte si sefii serviciilor deconcentrate, precum si furnizorii de utilitati. In cel mult doua saptamani vom contura noua structura a grupului de lucru si vom analiza pe zone problemele cu care se confrunta aceasta etinie”, a declarat prefectul Ion Gontea.
Cea mai grea problema de rezolvat cu care se confrunta tiganii este dorul de munca. Daca se poate rezolva aceasta, se va mai putea discuta.
Restul ar fi probleme relativ usor de rezolvat. Le faci drumuri, le bagi apa si canalizare, iar la aceste lucrari sa fie angajati tiganii apti de munca din comunitatile respective. Asta ca prime si urgente lucrari. Dupa care se vor mai putea gasi si altele.
In plus trebuiesc obligati la cursuri de alfabetizare: inveti sa scrii si sa citesti, iti dau de lucru sau primesti ajutor. Poate, daca se mai civilizeaza si ei, vor privi mai normal lumea.
A cam venit vremea sa se termine purtatul manusilor in relatiile cu aceasta etnie. Ori vor de buna voie, ori sa fie obligati. O a treia solutie nu exista.
In plus, ce-ar fi sa-si mai ajute si „regele” cioaba coetnicii, ca a facut cocoasa de cat aur are pe el!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.