Tiganiada cu Basescu

Tiganiada cu Basescu

0 195

Fiind lipsiti de mijloace de trai, oropsiti, supusi discriminarii si rasismului, pe deasupra fiind din nascare mincinosi si perfizi si apucatori de ce le pica in mana, in plus neincadrandu-se in regulile societatii dintr-o incapatanare greu de inteles, tiganii, mai ales cei de la Costesti, dar si din intreaga tara, se aduna in fiecare an si sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului.
Oamenii se aduna pe un islaz de circa 40 de hectare din apropiere orasului pe care il stapanesc cu viloaiele de prost gust, unde canta, danseaza si pregatesc berbecuti la protap si alte mancaruri traditionale.
In acest timp, eu, romanul care sunt indemnat sa ajut pecuniar si intelectual tiganii sa se emancipeze, imi numar banutii ca sa vad cam ce resturi ieftine sa-mi cumpar de mancare.
Pe acest scenariu si in acest decor – nu la mine, ci la tigani – hop si Traian Basescu, sa fie in mijlocul maselor si sa mai castige ceva electorat, caci cine se aseamana se aduna. Asa ca dupa ce a lichidat rapid festivitatea cu prima masina Ford fabricata in Romania, unde personajelele participante nu i-au fost pe plac, fiind prea civilizate pentru intelesul lui, Basescu a tulit-o de urgenta printre tigani, de unde adia miros de friptane. La Ford era amenajat doar un bufet suedez, cu tacam civilizat, si nimeni nu s-a grabit sa-i dea nici macar un ventil de roata in dar cu dedicatie, in schimb la tigani stia ca il asteapta giumbuslucurile pe placul lui. La Ford nu i s-a oferit decat un dusulet sub forma de cateva cuvinte si cateva strangeri de mana, presedintele preferand baile de multime in piscine olimpice si cu apa mai de la fundul societatii.
Ajuns la Costesti in plina sarbatoare, Traian Basescu, trecand pe langa masinile de lux ale oropsitilor tigani, s-a aruncat direct in baia de multime, si nici nu a refuzat nici invitatia de a urca pe scena si de a dansa, ca doar a mai pupat el si poale de fusta tiganeasca, uitand de plimbarile prin Cismigiu cu madam Udrea.
In sunet de manele – cam atata merita Traian Basescu sa-i fie muzica – seful statului si familia sa au primit cadouri de la regele romilor, Florin Cioaba, dar si de la Bercea Mondialu’, numit presedinte al etniei.
Presa a scris despre acesta din urma ca este unul dintre cei mai cunoscuti interlopi din judetul Olt. A fost implicat in mai multe lupte intre gruparile interlope, insa, de fiecare data, a iesit basma curata. Asa ca, de data aceasta, nu se mai poate spune ca presedintele Basescu nu stie cu cine da mana, ca in precedentul de la Bailesti.
Si uite cum ieri, la Costesti, familia Basescu a mai strans ceva toale si alte cadouri pentru vremea cand Traienica nu va mai fi presedinte si i se vor confisca bunurile.
Astfel, Maria Basescu – la multi ani, doar a fost si onomastica ei – a primit din partea lui Bercea Mondialu’ un colier, iar de la familia lui Florin Cioaba a primit cadou o fusta si o broboada. Sa fi fost o invitatie la satra pentru eventuale vremuri grele?
Iar Traian Basescu aprimit si el carti (?!?, n.a.), drept care le-a vorbit romilor despre cei carora le este rusine de etnia lor. Nu stiu sa fi vazut vreodata tigan cu rusine, dovada etalarea, la acest maial, a zeci de kilograme de aur sub forma de bratari, salbe etc, plus masinile de lux, plus toale si aparatura si alte lucruri greu accesibile romanului de rand.
Oarecum putem numi mai bine aceasta tiganiada cu Basescu?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.