Tigani la zid – de primarul din Tarlungeni

Tigani la zid – de primarul din Tarlungeni

0 156

La Tarlungeni, primarul si-a imprejmuit (una din) proprietatile pe care le detine cu un gard din blocuri de azbociment, inalt de peste doi metri. Presa locala a aflat de el abia de doua zile, desi edilul Kiss Joszef l-a ridicat in urma cu mai bine de un an si jumatate. Cu ocazia micii dispute iscate la o televiziune locala pe acest subiect, primarul a cerut ritos sa se retina ca gardul cu pricina nu este nicidecum un zid, asa cum sugerasera ziaristii, ci un gard. Argumentul era ca zidul se ridica doar pe o latura, pe cand imprejmuirea de la Tarlungeni are patru laturi. Dupa cum arata, se poate spune, insa, fara teama de a gresi, ca primarul si-a tras patru ziduri solide in jurul terenurilor pe care le detine. Cioburi mari si taioase de stila stau infipte in partea superioara, amenintand cu rani adanci pe oricine s-ar incumeta sa escaladeze gardul primarului si zidul tiganilor.
Pentru ca imprejmuirea lui Kiss pune capat satului si il demarcheaza net de ghettoul romilor. Dincolo de gardul lui Kiss se inting casele tiganilor, care trebuie acum sa ocoleasca mai multe sute de metri pentru a ajunge la scoala sau la bacaniile din sat.
Pentru satenii din Tarlungeni, zidul primarului nu are nimic discriminator; dimpotriva, romanii se simt protejati si-si lauda edilul. Nu acelasi lucru crede o organizatie dedicata apararii drepturilor omului din Brasov, care considera ca la turnarea gardului presarat cu cioburi s-au folosit si oarece ingrediente rasiale.
In scurta interventie de la televizor, primarul Kiss nu s-a sfiit sa-i improaste cu laturi pe tiganii din Tarlungeni, ale caror vieti pare ca le controleaza in intregime. Kiss pozeaza in aparatorul comunitatii de romani si unguri de plaga tiganeasca din Tarlungeni. Daca ar fi sa-l credem, este chiar binefacatorul localnicilor. Chiar si al fostilor proprietari ai terenurilor pe care le-a imprejmuit. Si pe care le-a cumparat din dorinta declarata de a se interpune cu terenul intre tigani si romani.
Curios cum nici asociatiile pentru drepturilor romilor, indeobste foarte guralive, n-au sarit sa-si apere semenii. La Tarlungeni, toata lumea pare de acord ca Kiss Joszef este cea mai buna alegere pentru functia de primar, post in care risca sa imbatraneasca.
Asa o fi. La Tarlungeni, primarul pare campionul luptei antitiganesti, ipostaza care atarna greu in optiunea electorala a localnicilor.Raspunsul de la televizor a fost prea scurt pentru a-i lasa timp lui Kiss sa declare la ce pret a cumparat terenurile de la fostii proprietari, terorizati de vecinatatea tiganeasca. Si cum de s-a hotarat sa se sacrifice si sa improprietareasca taman la limita satului, unde nimeni nu vrea ca aiba casa.
Zid sau gard? Delimitare nevinovata sau ingradire discriminatorie? Greu de spus. Desi Kiss a infipt sticla, zidul/gardul din Tarlungeni nu e deloc transparent.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.