Ticu Dumitrescu a incetat din viata

Ticu Dumitrescu a incetat din viata

0 91

Presedintele Asociatiei Fostilor detinuti Politici din Romania, luptator anticomunist parca de o eternitate, Constantin Ticu Dumitrescu s-a stins din viata ieri dimineata, in urma unei lungi suferinte, pe care nu o dorea stiuta de prea multi, provocata de un cancer. El fusese internat acum doua saptamani in spitalul Floreasca, pe care l-a parasit, la cererea sa, pentru a muri acasa.
Trupul neinsufletit a fost depus pe holul MIRA, cladire in a carei beciuri, in trecut, a fost crunt batut, in nenumarate randuri, pentru a recunoaste si semna ceea ce doreau calaii sai.
Gelaledin Dezir, director de cabinet in MIRA, declara: „Ticu Dumitrescu a cerut ca trupul sa-i fie depus la sediul Ministerului Internelor si Reformelor Administrative pana la inmormantare, pentru ca in beciurile acestei cladiri a fost torturat de ofiterii fostei Securitati, si tot aici si-a inceput in in 1990 cariera politica postdecembrista.”
Nascut in mai 1928, Ticu Dumitrescu a implinit in luna mai 80 de ani, el chemandu-se, de fapt, Grigore Dumitrescu, iar printre dosarele Securitatii era cunoscut drept „Dosarul Duca”.
Arestat in nenumarate randuri, prima data inca de pe vremea cand, in liceu fiind, detinea functia de conducere a tineretului taranist Prahova, a fost in 1959 condamnat la 23 de ani de temnita grea, in tot acest timp fiind detinut in puscariile groazei de la Gherla, Jilava, Galati, Botosani sau Margineni (Dambovita).
A scapat in 1964, an in care au fost eliberati, prin decret de gratiere semnat de Gheorghe Gheorghiu Dej, toti detinutii politici, neincetandu-se insa supravegherea sa.
Ca o ironie a soartei: in 1982 este decorat de Nicolae Ceausescu, primind Ordinul Muncii Clasa a II-a pentru „contributie la propasirea muncii socialiste”, ca mai apoi sa afle ca a fost „turnat” de foarte buni amici, printre care si o ruda de a sa.
Dupa momentul 1989 pune umarul, impreuna cu emblematica figura taranista Corneliu Coposu si cu Ion Diaconescu, la reinfiintarea Partidului National Taranesc – crestin si democrat, fiind ales si senator sub sigla acestui partid, dar se retrage din politica in 2003, nefiind de acord cu linia de compromis adoptata de taranisti.
Este initiatorul Legii de deconspirare a fostei Securitati, pentru a carei punere in aplicare a luptat cu toata energia cat a fost in putere.
Simtindu-si sfarsitul aproape, si-a scris memoriile legate de anii de lupta si chin, concluzionand ca structurile sistemului comunist nu s-au schimbat , deconspirarea facandu-se dupa interesele politice.
Dumnezeu sa-i dea in ceruri linistea de care nu a avut parte pe pamant.

In context pot fi amintite alte doua decese, petrecute tot ieri, ale unor personalitati de mare importanta, din viata culturala si spirituala: incantatoarea cantareata de jazz Anca Parghel si Patriarhul de prestigiu al ortodoxiei ruse, Alexei al II-lea, prima parasind aceasta lume in urma unui cancer la san si la colul uterin, cel de al doilea in urma unui atac de cord.
O lacrima si pentru acestia.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.