Tichete de servicii pentru prestatorii sezonieri sau ocazionali

Tichete de servicii pentru prestatorii sezonieri sau ocazionali

0 472
Tichetele de servicii, o noua forma de impozitare destinata muncii la “negru”! Sistemul aplicat in alte state europene ar putea fi operational si in Romania. La initiativa mai multor parlamentari, printre care si deputatul brasovean liberal Mihai Dontu, persoanele fizice care presteaza diferite munci cu caracter ocazional pot intra in legalitate.
Cu un format similar cu cel al unui bon de masa, tichetul de servicii ar putea deveni in curand, cea mai simpla si la indemana metoda de plata legala a celor care presteaza diverse activitati ocazionale si care nu au posibilitatea de a legaliza raportul de munca.
Deputatul liberal Mihai Dontu spune ca aceste bonuri sunt stimulente fiscale, iar aceste persoane – circa 2 milioane la nivelul tarii – vor intra si ele in randul cetatenilor.
Sistemul functioneaza astfel: cel care are devoie de serviciul respectiv se inregistreaza  la primarie iar apoi cumpara tichetele de servicii. Pentru aceste tichete primeste o deducere de impozit de 5% si beneficiaza si de protectie sociala. Introducerea acestor tichete de servicii va permite scoaterea la suprafata a muncii la negru si a celei la gri, crede Mihai Dontu, unul dintre initiatorii proiectului de lege.
Activitatile care ar putea fi platite cu tichete de servicii includ, printre altele, curatenia, spalatul rufelor, gatitul, ingrijirea persoanelor dependente, croitoria sau gradinaritul. In plus si cei care vin cu materiale la centrele de colectare vor fi nevoiti sa prezinte aceste tichete. Valoarea acestora va fi de 10 lei. Sistemul de tichete sociale este implementat in Belgia din 2002 si in Franta din 2004.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.