„Ticalosii” la Brasov!

„Ticalosii” la Brasov!

0 236

Primul film romanesc al anului, „Ticalosii“, in regia lui Serba Marinescu, a? fost lansat pe ecranele din Romania la sfarsitul saptamanii trecute. „O radiografie fara menajamente a clasei politice post-revolutionare“ , asa cum e prezentat de organizatori, „Ticalosii“ e inspirat din romanul „Ciocoii noi cu bodyguard“ al lui Dinu Sararu. Regizorul Serban Marinescu a renuntat la titlul cu trimitere la Nicolae Filimon, dorind sa ne aduca in fata spectatorilor era ticalosilor: „La vremuri noi, ticalosi noi“ .


La o intalnire cu regizorul si distributia, precedata de vizionare filmului, care a avut loc sambata la Go Multiplex din Brasov, actorii si-au dezvaluit opiniile legate atat de film cat si de situatia actuala din Romania.


Satira politica


Filmul se doreste a fi o satira la adresa lumii politice actuale. Jocurile de culise intre oamenii presedintelui, ai primului ministru si al opozitiei, tradarile, coruptia, toate acestea au mare asemanare cu ceea ce se petrece in realitatea din Romania. „Eu spun ca filmul e de mult depasit. Realitatea e mult mai ticaloasa. In acest film iti vei regasi pe cei din jurul dumneavoastra. Doar ca viata bate orice film“, spune Dorel Visan. Actorul Mircea Diaconu, care se afla la prima colaborare cu regizorul Marinescu, spune ca „Ticalosii” „e? un film din ce in ce mai de actualitate. Din pacate, noi, artistii, percutam mai greu mizeriile din aceasta lume. Dar suntem, pe langa presa, singurii care pot s-o atace. In vreme ce ziarele se arunca a doua zi, opera de arta ramane. Iar pedeapsa e infinit mai mare!“.


Firul lucrurilor


Filmul se deschide cu un avertisment: „intamplarile si personajele din aceasta poveste nu au legatura cu realitatea, dar ca in orice poveste, daca nu ar fi, nu s-ar povesti“. ?Povestea e simpla: Clasa politica aflata la putere urmareste prin intermediul Serviciilor secrete atat pe membrii si finantatorii sai, cat si pe opozitie. Intr-o atmosfera de perpetua petrecere, prin diverse loaluri, politicieni si/sau afaceristi pun la cale „marea capatuiala” . Magnatul Dandu Patricianul finanteaza atat puterea cat si opozitia, de aceea primul ministru decide sa-l inlature. De aici o multime de jocuri si mismasuri, care au loc atat in spatele usilor inchise, cat si in vazul tuturor, la cunoscute emisiuni de televiziune.


Intre timp, Generalul, impreuna cu un jurnalist corupt si cu Dandu, pun la cale inlaturarea presedintelui. Serviciile secrete sunt insa de partea premierului, iar, generalul moare, „logic”, impuscat „din greseala“ la vanatoare. In film apar moderatorii Radu Moraru si Dan Diaconescu, in propriile roluri. Finalul ni-l arata pe Didi Sfiosu, erou revolutionar ajuns consilier prezidential, ingropand simbolic revolutia, la o groapa de gunoi din marginea capitalei. Parastasul este transmis in „stilul caracteristic” de Dan Diaconescu in Direct, scena fiind o satira la adresa noului gen jurnalistic care a invadat televizoarele de ceva vreme: reportajul de inmormantare.


?


Distributie de exceptie


?


Cu o distributie de exceptie din care mai fac parte Horatiu Malaiele (premierul), Mircea Diaconu (consilierul primului ministru), Gheorghe Dinica (un securist reciclat), Mircea Albulescu, Razvan Vasilescu, Valentin Popescu, Mitica Popescu, Marius Vizante (jurnalistul corupt), productia lui Serban Marinescu isi propune sa starneasca interesul romanilor.


?


Opulenta si degradare…


Practic „Ticalosii“ reuseste perfect sa creeze o atmosfera de opulenta si degradare, infatisand o noua clasa de parveniti, ai carei reprezentanti sunt excesiv mediatizati si in realitate. Totusi, filmul pare sa sugereze ca femeile n-au ce cauta in politica. Probabil, dorind sa zugraveasca un tablou al ticalosismului autohton, Serban Marinescu a considerat ca portretul in grup e mai important decat figurile individuale. Avand in distributie monstri sacri, adorati de spectatori, pelicula are insa sanse sa aiba succes la public.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.