The Guardian: Timisoara si noua fata a Romaniei !

The Guardian: Timisoara si noua fata a Romaniei !

0 83

Timisoara este orasul in care o saptamana de proteste a condus la prabusirea lui Ceausescu. „20 de ani mai tarziu, acest oras eclectic din punct de vedere cultural dovedeste ca Romania urbana inseamna mai mult decat o colectie de blocuri turn”, scrie cotidianul britanic The Guardian.
„Alaturi de Cluj-Napoca, Sibiu si dispretuita capitala Bucuresti”, orasul vestic se numara printre acele centre romanesti care aduc intr-un mod original o oferta culturala buna. Sub titlul „Timisoara si noua fata a Romaniei”, jurnalistul britanic Ben Lerwill scrie despre teatrele, festivalurile, concertele si nu in ultimul rand despre peisajele pe care orasul romanesc le ofera.

Timisoara, capitala culturala europeana? Luna trecuta, orasul a ocupat primele pagini ale ziarelor pentru alte motive. In urma cu 20 de ani, protestele de masa care au izbucnit aici au dus la prabusirea regimului condus de Nicolae Ceausescu. Acum, orasul universitar este cunoscut prin avantul pe care il cunosc artele, prin arhitectura si prin trecutul sau politic.
Astazi, orasul este promovat cu numele „Mica Viena”. Insa orasul seamana prea mult cu „un diamant neslefuit” pentru o asemenea comparatie. „Ceea ce nu este neaparat un lucru rau”, precizeaza cotidianul britanic
Articolul a fost publicat la o zi dupa ce primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a anuntat ca orasul de pe Bega ar putea fi al doilea oras romanesc, dupa Sibiu, in 2007, care devine capitala culturala europeana. Mai exact, Ciuhandu a anuntat ca va depune candidatura orasului sau pentru anul 2021, avand in vedere ca exista un anumit interval de timp dupa care aceeasi tara poate propune din nou o capitala culturala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.