The Economist din 2014: Traian Basescu ramane la putere dupa modelul Vladimir...

The Economist din 2014:
Traian Basescu ramane la putere dupa modelul Vladimir Putin

0 174

Traian Basescu ar putea ramane la putere si dupa anul 2014, ca premier, dupa modelul Vladimir Putin (in conditiile in care Constitutia Romaniei permite maximum doua mandate prezidentiale), in ciuda faptului ca imaginea sa a fost afectata de scandaluri, in mare parte politizate, comenteaza The Economist intr-un articol cu supratitlul „Dezamagitoarea Romanie” – o trecere in revista a situatiei si problemelor economice actuale ale Romaniei, „cel mai mare si mai sarac dintre statele noi membre ale Uniunii Europene”.
„Scandalurile, in mare parte politizate, au afectat imaginea fostului capitan de nava, insa el ar putea reveni la putere, in stil Putin, dupa incheierea mandatului sau de presedinte, in 2014”, scrie The Economist.

„Stabilitatea este mai buna decat criza si colapsul. Dar ce facem cu recuperarea? Dupa ce a risipit timp si bani, Romania s-a dezmeticit si incearca sa lupte cu problemele, in special economice. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a cunoscut 3 ani de boom economic, cu crestere economica anuala de 8%. Acolo unde un Guvern prudent ar fi franat, Romania a apasat acceleratia, iar caderea a venit in 2009, cand tara a fost fortata sa contracteze un imprumut extern in valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI”.

The Economist trece in revista masurile de austeritate adoptate de Guvernul de „coalitie nepopulara” apropiat de „presedintele fermecator, dar dificil Traian Basescu”, precum concedierile si reducerile salariale din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii si majorarea TVA si aminteste ca multi romani privesc Banca Nationala drept cea mai solida si credibila institutie a statului.
Ziaristii straini amintesc ca „Nici investitorii straini nu se inghesuie sa profite de solul fertil, peisajele frumoase si forta de munca flexibila, ieftina si poliglota. Serviciile sunt subdezvoltate”, dar si ca „investitorilor le place siguranta, nu modul intunecat si brusc in care se iau deciziile de catre clasa politica din Romania”.

The Economist scrie si despre coruptia si probleme justitiei din Romania: „Marile cazuri de coruptie avanseaza incet, ca si unele reforme judiciare, precum noul Cod Penal si Civil. Climatul de impunitate pentru cei bogati si puternici a disparut in mare masura. Politicieni importanti din Romania risca sa ajunga in spatele gratiilor daca dosarele lor ajung, in cele din urma, in instanta”, scriu jurnalistii straini, care au stat de vorba si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, acesta admitand: „Coruptia este in acest moment o afacere periculoasa in Romania”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.