Tezele unice ii nemultumesc pe elevi

Tezele unice ii nemultumesc pe elevi

0 229

Tezele unice care vor inlocui in anul scolar 2007-2008 teste nationale au starnit inca de la inceput controverse atat in randul elevilor si parintilor, cat si in randul cadrelor didactice. Initial, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a propus ca testele unice sa fie sustinute in luna noiembrie a acestui an, de catre elevii claselor a VII-a. Ulterior, insa, s-a revenit si au fost reprogramate pentru luna mai 2007. Nici aceasta varianta nu-i multumeste pe elevi, deoarece ei considera ca nu au fost anuntati din timp, mai precis de la inceputul anului scolar, si ca vor fi suprasolicitati din cauza numarului mare de evaluari la celelalte materii.


?


Analiza Consiliului National al Elevilor


Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic care a fost aprobata in urma cu doua saptamani de catre MEC subiectele vor fi postate pe site-ul ministerului cu cel mult zece zile inainte de data la care au fost planificate tezele, iar varianta pentru ziua respectiva va fi extrasa in dimineata probei si va fi comunicata prin radio. Subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate si vor permite efectuarea lor in 50 de minute.


Consiliul National al Elevilor a analizat tezele cu subiect unic si a scos in evidenta punctele tari si punctele slabe. Ceea ce-i nemultumeste pe elevi este faptul ca notele obtinute nu vor putea fi contestate. Desi vor putea discuta cu dascalii lor pe baza lucrarilor, notele nu vor putea fi modificate. Mai mult tezele vor fi corectate de un singur profesor. O alta problema a elevilor se refera la manualele alternative care trateaza in mod diferit programa scolara, si exista riscul ca materia sa nu fie parcursa in acelasi timp de toate scolile. Mai mult pentru profesorii care nu parcurg materia in timp util nu exista un sistem de sanctiuni.


Desi in metodologie sunt prevazute trei perioade de sustinere a tezelor cu subiect unic, elevii pot participa doar o singura data la o sesiune. Astfel, prima va fi in luna mai, cea de-a doua, pentru elevii care absenteaza din motive bine intemeiate va fi in luna iunie, iar pentru corigenti exista o sesiune suplimentara de examene, in luna august.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.