Teze unice la Limba si Literatura Romana

Teze unice la Limba si Literatura Romana

0 265

Pe data de 10 mai, elevii vor sustine teza la limba si literatura materna, iar pe 17 mai, la limba si literatura romana.


Temele selectate pentru a fi evaluate prin teza cu subiect unic la disciplina limba si literatura romana respecta obiectivele de referinta din programa scolara, vizand capacitatea de receptare a mesajului scris si capacitatea de redactare a mesajului scris, in diferite situatii de comunicare.


?


Desfasurarea tezelor


Tezele vor avea o durata de 50 de minute, la fel ca la matematica, si vor fi evaluate cu un punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu. Nota se acorda prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev. Fractiunile de punct rezultate din impartire se rotunjesc la intreg (daca sunt cuprinse in intervalul 0,50-0,99) sau se anuleaza (daca sunt cuprinse in intervalul (0,01-0,49).

Pentru evaluarea prin teza cu subiect unic pe semestrul al II-lea se vor avea in vedere urmatoarele continuturi prevazute de programa scolara: lectura, teoria literara, structura operei literare. Structuri in textele epice (procedee de legare a secventelor), figurile de stil (actualizare). Repetitia (aliteratia, asonanta). Antiteza. Metafora; Versificatia. Tipuri de rima. Tipuri de ritm. Piciorul metric (bisilabic). Genuri si specii. Genurile epic si liric. Balada culta, imnul, nuvela (cate un text din fiecare specie literara, pentru a ilustra trasaturile respectivei specii literare si pentru caracterizari de personaje). Practica rationala si functionala a limbii: tipuri de comunicare; Scrierea; Procesul scrierii. Organizarea si reorganizarea unui text propriu (rezumat, caracterizare de personaj), contexte si forme de realizare, scrierea reflexiva (inspirata din experienta personala). Exprimarea in scris a unui punct de vedere personal. Scrierea imaginativa (compuneri libere). Descrieri si naratiuni. Scrierea despre textul literar sau nonliterar. Intelegerea textului integral sau fragmentar pe baza unor cerinte date. Personajul literar (caracterizare). Semnificatia titlului. Elemente de constructie a comunicarii: lexicul (actualizare), notiuni de sintaxa, morfosintaxa, sintaxa propozitiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.